Recenzije

Recenzija | PlayStation Portal

Novi PSP? Prijenosni PlayStation? PlayStation Portable nije. Ali je isto PSP. PlayStation Portal. Nije prijenosni PlayStation, ali jest. Je li? Zapravo je sigurno prijenosni. Ma je, stvarno je prijenosni PlayStation.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio sam to nakon pet dana intenzivnog testiranja. Da, trebalo mi je toliko vremena, jer čak i meni, koji bih trebao biti bolje upućen od prosječnog konzumenta, bilo je izazovno razaznati što je PlayStation Portal, kome je namijenjen i čemu sve služi. Uređaj s krizom identiteta teško tumači i sam Sony, ali mora mu se priznati, svojski se trudi ukazati što ovaj uređaj nije.

Domaći PlayStation je u službenom prijevodu ovaj uređaj opisao kao “daljinski kontroler”. U pretjeranom “kroatizmu” za kojim lokalni PS često poseže u opisima proizvoda i usluga, “daljinski kontroler” je ipak najbolji mogući opis PlayStation Portala.

Daljinski kontroler s 8-inčnim ekranom. Koji premda nije OLED, ni AMOLED, pa čak ni POLED, već samo LCD, izgleda jako dobro. Zapravo – sjajno, čega ću se dotaknuti dalje u tekstu. Ali krenimo s početkom.

Za početak najbitnije – mreže i brzine

Za igranje morate posjedovati PS5 konzolu na kojoj se sve izvodi, a potom se slika i zvuk mrežom streamaju na zaslon Portala. Za razliku od pravog PSP-a ili PS Vite, koji su prave prijenosne konzole s hardverom sposobnim za nativno izvođenje igara, Portal je, ponavljamo, samo kontroler s ekranom, a umjesto grafičkih čipova srce uređaja čine mrežni moduli.

Što trebam imati da bih igrao na PS Portalu?

  1. PlayStation 5 konzolu
  2. Internet konekciju
    • Kvalitetnu internet konekciju

Vođeni ultimativnim FFA vodičem, nemojte ni pomišljati na kupovinu PlayStation Portala ako nemate ispunjene uvjete. Više o “kvalitetnom internetu” u narednom boxu.

U tehničkom, a najprije grafičkom smislu, reprodukcija s PS5 omogućuje igranje u detaljima kvalitete kakve inače nije moguće dosegnuti kod drugih klasičnih prijenosnih gaming uređaja, poput ranije spomenutih PSP i Vite te modernijih Nintendo Switcha, Steam Decka, ROG Ally i drugih. Ono što igrate na PS5 dobijete i u tom malom formatu. Što je u teoriji sjajno. Ali kako je u praksi?

Kada radi, onda je jako dobro. Sjajno, rekao bih. U idealnim uvjetima imate prave PS5 igre s punim grafičkim prikazom. S DualSense kontrolerom zaokruženo je potpuno iskustvo igranja “velikih” igara na manjem ekranu. Ali pod uvjetom da imate kvalitetnu internet vezu.

U idealnim uvjetima PlayStation Portal djeluje kao najbolji uređaj na svijetu. Što će nekome i biti. PlayStation 5 igre na dlanu igraju se odlično bez primjetnog kašnjenja odziva. Ako ste netko poput moje supruge, koja je samo dobila uređaj u ruke bez prethodnog poznavanja materije, tada je ovo prijenosni PS5 u kojem ćete se izgubiti satima.

Sve djeluje sjajno i nemate dojam da nešto zapravo igrate preko mreže. Sve dok jednom ne udari realnost. Data paketići se ponekad pogube, neki protokol zaboravi svoju svrhu, član kućanstva zaguši mrežu prevelikim torrent preuzimanjem ili PS5 sam sebe ubije nekim downloadom igre/ažuriranja za igru.

Međutim, to su sve rješivi problemi na koje se može utjecati. Za vrijeme igranja na Portalu pauzirajte preuzimanja na PS5, a ako baš morate skidati nešto veliko na računalu, kroz ruter ili postavke operativnog sustava ograničite brzinu. Tome unatoč, ponekad ćete na trenutke osjetiti zakašnjeli odziv ili će se zamutiti slika uslijed pada rezolucije, ali to se ipak ne događa ni približno često da bih trebao ne preporučiti ovaj uređaj.

Može li na bakrenoj parici? Može! Brzina nije toliko bitna

Nisam siguran zašto Sony ovo ne komunicira jasnije, ali kroz testiranje zaključujem kako je brzina interneta kod kućnog korištenja (skoro) nebitna. Ako speed test ne prikazuje preveliki odziv (ping do 30ms) i nema gubitaka paketa, imate preduvjete za dobro iskustvo s PlayStation Portalom.

Video i audio sadržaj prenosi se lokalnom mrežom, preko rutera. A ne preko interneta. Kada sam putem rutera na klasičnoj bakrenoj parici ograničio brzinu na 5 Mbit, na Portalu sam dobio vrlo dobro iskustvo s pokojim stutterom, a već na 7 Mbit-a iskustvo igranja bilo je jednako onom pri punoj propusnosti na optičkoj mreži. U teoriji, brzina interneta uopće nebi trebala igrati neku ulogu, ali eto, iz nekog razloga potreban je navedeni minimum. Premda potrošnja internet prometa nije ni približna istom.

Ako ste već na minimumu ili blizu minimuma, reprodukcija je iznimno osjetljiva na neke druge faktore, pa ako ukućani gledaju Netflix ili Youtube, neće biti dobro.

Bitnija je kvaliteta lokalne mreže! Ovo su savjeti koje biste trebali pratiti ako želite ugodno igrati na lošijoj mreži (ali i na optici):

  1. Povežite PS5 i ruter žicom
  2. Koristite 5Ghz Wi-Fi
    • Moderni ruteri imaju izbor između 2,4Ghz i i 5Ghz frekvencijskog pojasa. 5Ghz ima uži doseg, ali zato je manje zagušen te postiže veće i stabilnije brzine.
    • U ruteru je najbolje koristiti samo 5Ghz, ali ako u kućanstvu imate neke starije uređaje, vjerojatno nisu kompatibilni s 5Ghz
    • Većina modernih rutera mogu istovremeno emitirati 2,4Ghz i 5Ghz signale, što u praksi predstavlja dvije različite WiFi mreže. Kod odabira mreže prepoznat ćete ih po oznaci pored imena, a lozinka je ista
    • Rezultat je bolji što ste bliži ruteru

Da skratim, ako imate problem, vjerojatno je do rutera i kućne mreže općenito. Javite nam se u komentarima i pomoći ćemo savjetom.

Igranje

Sada kada smo riješili za Portal ono najbitnije – internet konekciju koja život znači, nastavimo s drugim bitnim stvarima. Krenimo s ekranom za kojeg smo ustanovili da nije OLED što bi mu, kao, trebalo biti mana, ali i takav kakav jest je ustvari najveći forte Portala.

Boje su iznimno žive, slika u pokretu djeluje precizno, nema baš nikakvog ghostinga, a o kutu gledanja ne razmišljate jer je zaista širok. Ekran rezolucije 1080p je idealan za dijagonalu od 8 inča budući da udaljenost od očiju iznosi najviše duljinu ruke. Slika je kristalno čista i oštra, a često odaje i bolji dojam nego na TV-u. Downsampling s 4K na 1080p točno tako i djeluje – grupira više detalja u manje piksela i to je metoda “maskiranja” kojom se služe brojni PC igrači na većim dijagonalama.

Izgleda lagano, ali dojam vara, jer kada ga primite u ruke, s nešto više od 500 grama PlayStation Portal djeluje još lakše, ponajviše zbog jako dobro raspoređene težine. Može zavarati i širina, izgleda nezgrapno za držanje, ali u rukama je druga stvar. Naslonjeni na nešto, najčešće na koljena, stol ili kauč/krevet, igranje je ugodno i igrat ćete satima.

Pritom je i osjećaj igranja približno sličan kao na DualSense kontroleru. Haptička vibracija funkcionira jednako dobro, adaptivni triggeri ponekad ostavljaju i snažniji dojam jer ih nekako ne očekujete, ali iskustvo nije skroz jednako – palice su manje i niže te je potrebno navikavanje, osobito u igrama koje traže brže reakcije.

Online multiplayer na PS Portalu

Budući da sam puno pisao o kvaliteti internet konekcije, začudo, ona ne predstavlja (najveći) problem u igranju online naslova. Igre sa serverima komuniciraju isto kao i dosad, odziv je identičan plus koja milisekunda dodana streamanjem slike na Portal. Ako ste kompetitivan igrač te u bržim FPS naslovima težite najvišim ranked razinama, tih nekoliko milisekunda napravit će razliku na gore.

U suprotnome, relativno ugodno sam igrao Modern Warfare 2, The Finals, ugodno FIFA-u 23, a baš jako ugodno Xcom 2. Premda sam pohvalio kontroler koji je gotovo pa identičan DualSenseu, u težnji za kompetitivnošću, sa širim rasponom ruku i nižim palicama nisam konkurentan, a potom je i ugoda igranja manja. U online naslovima koji traže manje motoričkog skilla sam uživao jednako kao i u SP naslovima.

Poučen rubnim iskustvom baterije DualSensea, ostao sam ugodno iznenađen Portalom. Uz maksimalno osvjetljenje ekrana i pristojnu razinu zvuka izvlačim 4,5 do 5 sati igranja. Reklamiranih 7 sati je, rekao bih, teško ostvarivo, ali smanjenjem osvjetljenja, gašenjem LED oznaka te eventualnim gašenjem vibracije, svakako može i dulje. Ali čemu raditi kompromise. Pet sati je dovoljno, pritom je i USB-C utor dobro pozicioniran, pa pored ekrana najveći plus dodajem autonomiji.

I sada dolazimo do najvećeg minusa. A to je nepostojanje Bluetootha u 2023. godini. Svoje standardne bežične slušalice, pa ni Pulse 3D headset stoga ne možete povezati s PlayStation Portalom. Prisiljeni ste izdvojiti dodatan novac za slušalice koje koriste novu PlayStation Link tehnologiju. U trenutku pisanja ovog teksta postoje samo jedne takve slušalice – Pulse Explore Buds po cijeni od 200 eura, a kada izađe u veljači, Pulse Explore Headset koštat će oko 150 eura.

Dojma sam da je nova tehnologija izmišljena samo za ovu svrhu kako biste svoj novac ostavili Sonyju. Srećom, tu je klasični 3.5mm utor za žične slušalice, pa je indisponirani par stereo zvučnika lakše probavljiv. Ukupno gledano, ugrađeni zvučnici nisu loši. Glasni su, ne pucketaju, ne pucaju, nema ni onog metalnog prizvuka svojstvenog “jeftinjari”, ali općenito ostavljaju dojam poput zvučnika telefona niže klase. U najboljem slučaju boljeg telefona niže klase.

Može li i izvan kuće?

Može. Premda smo ranije zaključili kako brzina kod kuće nije najbitnija, ona je jako bitna ako igrate na mobilnoj mreži. Kod kuće biste trebali imati kvalitetniju mrežu, najmanje 15 Mbit-a uploada, a potom i najmanje toliku brzinu preuzimanja na mobilnoj mreži. I stvar radi, ali moje iskustvo je mješovito.

Kod igranja izvan kuće faktora je više. Imate kvalitetu mobilne mreže, imate zagušenost mobilne mreže, bitno je i jeste li u pokretu, a potom imate i performanse mobitela kojeg morate koristiti kao priključnu točku budući da Portal nema podršku za mobilne mreže.

  • Na 4G mreži dijeljenoj s mojeg Xiaomi Mi 9t Portal radi. U gradu lošije i praktički neigrivo, a izvan grada bolje, ali i dalje s micro stutteringom i povremenim padom rezolucije što mi ne pruža neku ugodu.
  • Na 5G mreži dijeljenoj s Google Pixel 7 radi puno bolje. U gradu zadovoljavajuće s ponekad manjim odzivom, a na manje zagušenim lokacijama igrivo i puno bolje. U oba slučaja ne skroz idealno s konzistentnom kvalitetom

Sa svime navedenim, relativno kvalitetno sam igrao Marvel’s Midnight Suns na 5G mreži u drugoj državi 200-ak kilometara udaljen od konzole. Dovoljno kvalitetno da sam “izdržao” sat vremena igranja i pritom se zabavio, ali ako me pitate iskreno, nedovoljno kvalitetno da bih ovaj uređaj preporučio baš u tu svrhu jer uvijek postoji nekakav sitan kompromis. Kod kuće je bolje i najbliže nativnom igranju.

Međutim, neko pravilo je: Ako imate kvalitetno izvedenu kućnu mrežu te isto toliko savršenu udaljenu konekciju – možete igrati.

Isplati li se?

U ovih pet dana druženja s PlayStation Portalom igram više nego ikada posljednjih nekoliko godina. Ima nešto u toj jednostavnosti pristupa. Uzmeš u ruke i igraš. Na kauču, u krevetu, na WC-u… Volio sam to sa Switchom i s ROG Ally, a sada mi se sviđa i s PlayStationom. U izostanku nativne PlayStation prijenosne konzole ovo je jedini način da u pokretu ili donekle u pokretu igrate PlayStation. Pritom, Portal je kao takav jako dobra ideja s prilično dobrom realizacijom. Nema pregrijavanja, baterija traje dulje, a igrate i punokrvne AAA naslove, međutim, činjenica je kako Portal još uvijek nije skroz definiran. Nije ni dovršen.

Prije svega tu mislim na činjenicu kako se ne radi o out of the box rješenju. Ako ste pročitali ovu recenziju, dobili ste otprilike dojam što i kako morate napraviti za najugodnije iskustvo igranja na Portalu, nešto što sam ja samostalno trebao istražiti, otkriti, a naposljetku i testirati. Kada korištenju nekog proizvoda kategorije zabave prethodi puno guglanja, je li to dobar proizvod?

A zašto ne remote play na mobitelu?

Možete li sve navedeno iznad ostvariti na mobitelu? Pa… da. Malo je kompliciranije, ali s kvalitetnom konekcijom i kroz službenu Remote Play aplikaciju možete dosegnuti sličnu razinu kvalitete izvođenja, a mobitel ionako već imate. Međutim, je li iskustvo igranja približno isto? Nikako.

Isprobao sam razne kombinacije i pristupe. Upario DualSense i mobitel. Upario DualSense i tablet. Oboje montirao na kontroler držačima. Isprobao sam i Backbone koji je nekako bio najbliži iskustvu s PlayStation Portalom. Ali nijedno ne pruža ni približno dobro iskustvo igranja kojem bih se vraćao. S druge strane, Portal je cjelina bez kompromisa. Veliki i lijepi ekran, stabilan i bez klimanja koje je prisutno kod držača za mobitele, a pritom ima sve mogućnosti DualSensea.

Teško pitanje. Pristupačan baš i nije, ali dobar? Dobar je. Hoće li biti još bolji u nekoj drugoj generaciji? Vjerojatno hoće. A narednih generacija mora biti. Uređaj se jako dobro prodaje, oni koji su ga “osposobili” puno igraju na njemu, interes igrača je očit, a očiti su i nedostatci.

Jedan od njih svakako je izostanak streamanja igara sa Sonyjevih servera putem PlayStation Plus pretplate, što bi se moglo ostvariti u nekom od budućih ažuriranja softvera. Neobjašnjiva je i nemogućnost gledanja media sadržaja poput Netflixa i Youtubea. Problem je i s korisničkim profilima koji se ne mogu lako promijeniti. Nedostaje i torbica. Ponekad “Remote Play connected” poruka ostaje ispisana na ekranu tokom čitavog vremena igranja, što se povlači već godinama s Remote Play aplikacijom i strašno iritira. A izostanak Bluetootha je za posebnu osudu.

Sa svim tim na umu, dok sam očekivao potpuni promašaj, jako dugo me neki uređaj nije pozitivno iznenadio poput ovog. Ako vam je interesantna ideja igranja u pokretu te ako ponekad u kući imate “natjecanje” tko što želi gledati na TV-u, ovo bi mogao biti uređaj za vas. Vrijedi li 200 eura? Ako ste spremi prihvatiti nabrojane mane, i potencijalno ste spremni zasukati rukave kako bi sve radilo kako treba, onda definitivno da. PlayStation Portal je u ovom trenutku svakako najbolji način za udaljeno igranje PlayStation igara.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano