Recenzije

Testirali smo Asus ROG Zephyrus G16: Elegantan gaming laptop s briljantnim OLED ekranom

Granica između poslovnih i gaming laptopa se svakim danom sve više smanjuje, a dokaz tome je i ovaj, najnoviji Zephyrus model od Asusa. Elegantan, tanak, lagan, izdržljiv laptop bez pretjerano nametljivog dizajna po kojem su gaming laptopi inače poznati. Ima li uopće kakvu manu, saznajte dalje u tekstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaj:

Puno ime modela kojeg nam je Asus ustupio na test je Asus ROG Zephyrus G16 GU605. Zehpyrus modeli su predstavljeni prvi puta prije nekih 7 godina, a uvijek su bili malo ozbiljniji, kvalitetniji i skuplji modeli od početnih Asusovih gaming modela. Zephyrus je linija koja se rame uz rame natječe s Razer Blade modelima. Kao što je bio slučaj i s posljednjim ROG mobitelom ranije ove godine, Asus je očito svoje modele odlučio učiniti ozbiljnijim i time privlačnijim širem tržištu. I pod time ne mislimo samo na elegantniji dizajn, već na cijeli paket.

Specifikacije

Ekran16″ OLED (16:10, 2560 x 1600, 240 Hz, G-Sync, 500 nits, Dolby Vision, Pantone)
CPUIntel Core Ultra 7 155H (7 nm, Meteor Lake, 16/22, 3.4 – 4.8 GHz)
GPUnVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop
RAM32 GB LPDDR5x-7467
SSDWD 1TB, NVMe PCe 4.0 SSD
MrežaWi-Fi 6E i Bluetooth 5.3
Dimenzije354 x 246 x 15 mm
Masa1.85 kg
Konekcije2 x USB 3.2 Gen 2-A, 1 x USB 3.2 Gen 2-C (DP1.4 i PD 3.0), 1 x Thunderbolt 4 (DP2.1 i PD3.0), 1 x HDMI 2.1, 1 x SD card (UHS-II), 1 x 3.5 mm
Baterija90Wh Li-Ion, 4 ćelije
OSW11 Home

Dizajn i izrada

Za razliku od ranije testiranog STRIX modela, kod kojeg je itekako vidljiva njegova gamerska namjena, Zephyrus G16 je mnogo elegantniji uređaj. Iako je prošlu generaciju i njega krasio određeni otkačeni feature, poput anime matrix ekrana na poklopcu, ovdje je to zamijenjeno dosta smirenijom, ali i dalje osvjetljenom, trakom koju Asus naziva Slash lightning. Radi se o tankoj monokromatskoj traci koju osvjetljava 7 LED zona.

No, ako zanemarite tu traku, koju možete i ne morate koristiti, ovo je laptop koji bi lako mogao proći kao premium poslovni model. Ne znam jeste li i sami to primijetili, ali laptopi su se u posljednje vrijeme jako diverzificirali, na previše raznih namjena. Poslovni, studentski, kreatorski, gamerski. I još svaki od njih u nekoliko različitih cjenovnih rangova. No čini mi se da se pomalo vraća trend da se pokuša napraviti jedan ultimativni model koji bi zadovoljio sve potrebe odjednom. Zephyrus djeluje upravo kao takav model. Dovoljno snažan za gejmere, dovoljno elegantan za ostale zahtjevne korisnike te tanak, lagan i portabilan za poslovne korisnike. Ako ste mislili da je STRIX model sa dvije i pol kile bio lagan laptop, što tek reći za ovaj model koji ima samo 1,85 kg u tijelu debljine 14,9 mm. To je tanje od ZenBooka. A sve skupa u izuzetno kvalitetnom kućištu te od ove godine i sa briljantnim OLED ekranom.

Već i sama kutija daje nagovijestiti o kakvom se uređaju radi. Vanjska kutija je pozamašnih dimenzija za ovako mali uređaj, a unutarnja kutija ima baš neku finu teksturu, kao da se radi o gumiranom kartonu. Osim samog uređaja, uz laptop dolazi još jedino punjač i nekoliko papira. Slično je bilo i sa ZenBook modelom i definitivno mi je žao što nije praksa stavljati barem neku torbicu ili futrolu za ovakve modele koji su sigurno predviđeni da će se nositi uokolo, a ne biti samo fiksirani na jednom kutu stola.

Laptop je u potpunosti izrađen od aluminija koristeći CNC proces čime se osigurava da su elementi laptopa izrađeni od jednog komada metala, što znači dodatnu čvrstoću, stabilnost i kvalitetu. Rubovi su posvuda zaobljeni, ugodni na dodir i za oko. Cijeli je laptop kompaktan i čvrst, nema škripanja i čudnih zvukova i lako se otvara. Jedino je gornji poklopac moguće mrvicu saviti, ali to je očekivano s obzirom na debljinu uređaja. Uređaj smo dobili u tamno sivoj boji, a postoji još i srebrna. U usporedbi s plavim ZenBookom kojeg imam, ova siva boja na Zephyrusu je bolja u sakrivanju tragova prstiju, ali računajte da ćete ga ipak morati brisati ukoliko patite na takve stvari.

Ponuda portova je odlična. Imamo dva USB-A utora, dva USB-C (s power delivery funkcijom), od kojih je jedan Tunderbolt, HDMI 2.1, utor za SD kartice, a pozdravljam i 3.5 mm utor za slušalice kojeg su neki počeli uklanjati. S desne strane su po jedan USB C i USB A utori te utor za SD kartice, a svi ostali, uključujući i napajanje, smješteni su lijevo. Na stražnjoj strani nema utora. Utor za napajanje je posebnog formata, što je dobro jer ne otima dragocjene USB utore, ali može biti loše u slučaju da izgubite punjač. Tu u spas dolaze USB C utori podržavaju power delivery funkciju.

Da zaokružimo priču o dizajnu, laptop je zaista premium izrade, ugodan na pogled i na dodir. Glatki rubovi, metalni dijelovi od jednog komada, ogroman stakleni touchpad i odlična tipkovnica pružaju fantastično iskustvo u svakodnevnom korištenju ovog laptopa.

Tipkovnica i touchpad

Tipkovnica mi je odlična. Tipke su veće nego na STRIX modelu, odličnog su oblika i razmaka te su lagano udubljene. Prilikom tipkanja se osjeti da su dobrog hoda i dobre reakcije na pritisak te je tipkanje na laptopu zaista ugodno. Jedina zamjerka bi bila što su, za razliku od STRIX modela, navigacijske tipke manjeg formata. Asus je i ovdje na vrh stavio 4 dodatne tipke koje služe za podešavanje zvuka, mikrofona i pozivanje Armoury Crate aplikacije. Tipkovnica ima i pozadinsko RGB osvjetljenje, ali sa samo jednom zonom, što znači da će cijela morati svijetliti istom bojom.

Touchpad je ogroman, ali zaista ogroman. Na prvu djeluje kao da je trećina laptopa samo touchpad. Kvalitetan je, responzivan, nema slučajnih pritisaka i vrlo je ugodan za rad jer je od stakla. Ali šteta što ne posjeduje Asusovu NumPad funkciju koji koriste brojni Zenbook modeli. S obzirom da ne posjeduje numerički dio, ta funkcija bi bila vrlo korisna. Mala zanimljivost je da je tipka za paljenje laptopa, također od stakla, ali zato nije osvijetljena kao ostatak tipkovnice.

I sada dolazimo do šlaga na kraju – slika i zvuk.

Slika i zvuk

Iako je OLED već godinama mnogim korisnicima konzola u potpunosti promijenio iskustvo igranja, OLED ekrani na PC tržištu još nisu toliko zastupljeni. Na sreću, ta se situacija sve brže mijenja te imamo sve više odličnih OLED monitora koji dolaze.

Taj trend nije zaobišao ni laptope te ovdje na Zephyrusu imamo pravi mali dragulj od ekrana. Panel je od Samsunga, a radi se o ekranu koji postiže 240Hz osvježavanja te maksimalnih 500 nita osvjetljenja. Zvuči malo naspram TV uređaja koji idu i preko 1000 nita, ali vjerujte mi da nećete moći imati ekran na 100% jer će vam oči ispasti od svjetline. Ja sam koristio osvjetljenje na 50% i bilo je i više nego dovoljno. Radi se o 16:10 ekranu s QHD (2560 x 1600) rezolucijom, G-Sync podrškom i odazivom od samo 0,2ms. Osim toga, ekran je odličan i za sve kreatore jer ima 100% DCI-P3 i posjeduje Pantone certifikat.

Nažalost, same riječi, specifikacije ni slike ne mogu dočarati koliko je svakodnevno korištenje laptopa s ovakvim ekranom ugodnije za razliku od klasičnih LCD modela. Crna je crna, bijela je bila, a sve ostale boje jednostavno iskaču s ekrana. Što god radili, jednostavno ćete cijelo vrijeme imati osmijeh na licu. Bilo da se radi o surfanju, igranju ili gledanju filmova, za što je ekran također odličan jer podržava i Dolby Vision. Ekran je glossy te se zbog toga može vidjeti odbljesak na njemu, kao što se vidi na slikama ispod.

Osim slike, zvuk na ovom laptopu također oduševljava. Nevjerojatno je glasan, snažan i prodoran, a nimalo ne gubi na kvaliteti. Prema najavama, ovaj je model jači skoro 50% od prošlog modela te se prema mnogima može mjeriti s najboljim zvučnicima na tržištu. Osobno nisam koristio MacBook pro, ali mogu potvrditi da je ovo zaista odlično. Glasno, moćno i prostorno, a opet jasno, kvalitetno. Na slikama ćete vidjeti koliko su gornji zvučnici veliki, ali osim njih, postoje zvučnici i ispod laptopa. G16 podržava i Dolby Atmos tako da se slobodno poigrajte prilikom instalacije operativnog sustava i popratnih programa.

Kamera snima u 1080p rezoluciji te omogućava logiranje na Windowse putem Windows Hello funkcije što pozdravljam, s obzirom da nema čitača otiska prstiju. Ovo se pokazalo boljim rješenjem od čitača, jer radi u sasvim slabom osvjetljenju te neovisno o tome jesam li umoran, pospan i čupav ili ne.

Hardver i performanse

Srce ovog laptopa čine srednji procesor iz najnovije Meteor Lake ponude – Core Ultra 7 155H te mobilna RTX 4070 grafička kartica. Zanimljivo je da je u ovim novim Intel procesorima integrirana kartica (Arc) također dovoljno jaka za čak i poneko igranje, ali je nema potrebe koristiti kad imate ovu nVidijinu.

I dok su to dosta snažne komponente za ugodno igranje modernih igara, dolazimo do prvog vidljivog kompromisa na ovom laptopu. Ako želite iskoristiti svih 240Hz osvježenja na ovom QHD ekranu, to nećete biti u mogućnosti raditi s ovim komponentama. One su više namijenjene za nekih 60-100 FPS-ova ovisno o postavkama rada laptopa.

Drugi kompromis je postao vidljiv upravo zbog ovog novog, tanjeg dizajna. Dok je on zaista divan i laptop je svojih dimenzija i težine vrlo pogodan za nošenje, nije moguće koristiti najjače komponente s najboljim performansama, a da laptop bude tih i hladan. Ako želite igrati s najjačim postavkama procesora i grafičke kartice, laptop će biti zaista bučan. Obje aplikacije za mjerenje decibela na mobitelu su pokazivale oko 66 što vjerojatno nije sasvim točno. U svakom slučaju, na tim postavkama je prebučan za ugodno igranje, osim ako stavite zvučnike na najjače ili još bolje, ako koristite slušalice. Ako postavke malo smanjite ili čak stavite na silent mod, situacija je dosta bolja, ali laptop će rijetko kada zaista biti tih.

Još jedan razlog zašto se to događa, je što Asus ovaj put ne koristi svoj poznati ergolift sustav s kojim se cijeli laptop podiže u zrak na osnovu svog ekrana, jer bi to značilo da vrući zrak puše direktno u ekran, što ovdje nikako ne želimo. Kompromis je postignut s novim sustavom šarki, gdje se laptop više ne diže u zrak što je bolje za ekran, ali zato ventilatori ne dolaze sasvim do izražaja. Zbog novih šarki, laptop se ne može otvoriti punih 180 stupnjeva kao ZenBook, već ide do nekih 130. Ali, ako ništa drugo, ispuhivanje vrućeg zraka je ovdje ipak spretnije izvedeno, te ne puše bočno u ruke korisnika, već iza i ispod laptopa.

Moj savjet je da se nikako ne koristite Turbo postavke u Armoury Crate aplikaciji, već Performance za gaming, a za sve ostalo Silent mod. U Armory Crate aplikaciji je moguće podesiti i postavke grafičke kartice, ali i puno drugih stvari, poput osvjetljenja tipkovnice, nove LED funkcionalnosti na poklopcu, a sada postoji i Resource monitor za praćenje vitalnosti sustava.

Osim toga, moram napomenuti da je novi Intelov Meteor Lake i dalje očito dosta nov procesor, jer skoro ni jedan benchmark nisam mogao instalirati kako spada, ali na sreću, s igrama nije bilo problema.

Unatoč jakim komponentama i tankim dimenzijama, laptop ipak posjeduje jaku bateriju od 90 Wh koja se pokazala iznenađujuće izdržljivom u kombinaciji s novim procesorom. Naročito u usporedbi sa STRIX modelom. Dok je na najjačim postavkama igranje trajalo tek sat i 10 minuta, ako želite pogledati film ili bingeati serije na Netflixu, baterija je na svjetlini od 40% trajala punih 9 sati. Genijalno!

Performanse u igrama

Igra / postavkeBorderlands 3 / Ultimate
Min FPS49
Max FPS68
Avg FPS58
Igra / postavkeDiablo IV
Min FPS39
Max FPS61
Avg FPS57
Igra / postavkeOverwatch / Ultra
Min FPS142
Max FPS227
Avg FPS194
Igra / postavkeDoom / Ultra
Min FPS23
Max FPS127
Avg FPS95
Igra / postavkeMetro Last Light / Very high
Min FPS56
Max FPS63
Avg FPS60
Igra / postavkeWitcher 3 / Ultra + RT
Min FPS14
Max FPS60
Avg FPS51
Igra / postavkeControl UE / Ultra
Min FPS46
Max FPS242
Avg FPS120
Igra / postavkeCivilization VI / Ultra
Min FPS83
Max FPS187
Avg FPS135
Igra / postavkeShadow of the Tomb Raider / Ultra + RT
Min FPS24
Max FPS89
Avg FPS69

Vrijedi spomenuti da je, unatoč slabijim performansama nego na testiranom Strix modelu, gaming na ovom stroju vrlo ugodno i nagrađujuće iskustvo. Tipkovnica je odlična za rad, s ugodnom osvijetljenošću, zvuk je fantastičan, a ekran ne mogu nahvaliti koliko to zaslužuje. Boje, kontrast, osvjetljenost, resfresh rate, HDR, Dolby Vision podrška, ma zaista čista milina.

Zaključak

Na kraju priče moram potvrditi da je ovo laptop koji zaista oduševljava, bez obzira želite li gejmerski ili poslovni laptop. Unatoč nekim manama i kompromisima, ovo je nevjerojatno dobro izbalansiran uređaj koji naprosto odiše kvalitetom prilikom svake sekunde korištenja. Snažan i kvalitetan zvuk, briljantna slika, raskošna ponuda portova, odlični input uređaji, dugotrajna baterija, a sve u kombinaciji s pregršt postavki, daje vam mogućnost krojenja stroja prema vašim željama i potrebama u stanovitom trenutku

Očekivana cijena je 3.050 eura. U prodaji će biti i modeli od 2.400 EUR pa sve do 4.800 EUR za najjaču konfiguraciju koja ima Core Ultra 9 185H i RTX 4090 i 2TB SSD. Kao i kod testiranog Strixa, na vama ostaje procijeniti je li ta cijena opravdana ili ne. Moje mišljenje je da je, s obzirom na sve ponuđeno, ova cijena poštena.

Više o Asus ROG Zephyrus G16, kao i gdje ga možete kupiti možete pronaći ovdje.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS