Vijesti

Alan Wake 2 je još jedan veliki kandidat za najbolju igru godine

U trenutku pisanja ovog teksta jasno je da imamo još jednog kandidata za igru godine. Alan Wake 2 nakon prvih 20-ak objavljenih recenzija drži visokih 89 na Metacriticu i gotovo svi se slažu da je Remedy napravio još jedan sjajan horor triler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi hvale priču, strašniju i ozbiljniju od prethodnika s više horor elemanata, a kao jedini minus, odnosno manje dobru stranu igre navodi se eventualno napucavanje koje nije uz bok najboljim igrama današnjice. Sve ostalo čini se da jest.

Gamespot (10/10) hvali izvedbu priče iz dvije perspektive. Alan Wake i Saga Anderson proživljavaju vlastite priče na različitim lokacijama (i dimenzijama), ali pristup istima izveden je na dosad neviđenoj razini u gaming industriji. Premda igrač ima slobodu odabira redoslijeda, ritma igranja te prebacivanja s jednog na drugog lika, Remedy je kroz naraciju sjajno isprepleo obje naracije, u smislu da ćete željeti prebacivati s jednog na drugog. Obje perspektive se u konačnici odlično nadopune.

Uz maksimalnih pet zvjezdica (5/5), VGC poručuje kako je ovo naslov kojeg se isplatilo čekati 13 godina. Kažu kako je Remedy sve naučio iz prethodnih igara, iz Controla, prvog Alana Wakea i Quantum Breaka, pa uspješno ukomponirao najbolje od svakog. Igrajući na PC-u, hvale tehničku stranu igre, a osobito vizuale. Gameplay petlja je zadovoljavajuća, osobito kombiniranje svjetla i oružja u borbi, ali samo napucavanje nije u samom vrhu.

Tehnički bez problema

Alan Wake 2 je Silent Hill 2 ove generacije, tepa mu IGN (9/10). Igra, kažu, briljira tempom i taman kada osjetite zamor mračnim i tamnim dionicama, iznenadi nekom varijacijom. Dok hvali priču na razini najboljih ostvarenja s TV-a, IGN liku Sage Anderson zamjera previše klišeja i stereotipa u odnosu na Alana koji je karakterno unikatan lik u zabavnoj industriji.

Dok druge recenzije tek blago odlaze ispod 90, tražeći nešto kritičnije najgoru ocjenu (60) pronalazimo u britanskom showbiz magazinu Metro. Ukratko, budući da čitava recenzija djeluje više kao privlačenje pažnje nego ozbiljan tekst, samo zaključimo da njihov recenzent sve pozitivno napisano iznad vidi i smatra negativnim.

Budući da je bilo puno skepticizma oko tehničkog stanja igre, osobito na konzolama, za kraj smo ostavili analizu Digital Foundryja. Igru nazivaju “iznimno dojmljivim tehničkim i umjetničkim postignućem”, hvale Remedyjev vlastiti engine i sve postignuo na PC-u na maksimalnim postavkama. PS5 verzija je izgubila nešto vizualne kvalitete izostankom Ray Tracinga, ali ne previše. Oba moda, Quality i Performance veliku većinu vremena (izuzev jedne Sagine misije) drže stabilnih 30 i 60 FPS-a. Quality mod to radi s rezolucijom od 1270p podignutom na 4K s FSR 2 upscalerom, a Performance se nativno izvodi u 847p, a potom FSR 2 podiže na 1440p.

Alan Wake 2 izlazi sutra 27. 10. na PC (Epic Games Store), PS5 i XSX/S.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano