Vijesti

Amazon Luna je novi servis za igranje igara iz ‘oblaka’

Iako nema nijednu poštenu igru, Amazon je jedan od najvećih igrača globalne gaming industrije. Prije svega jer je vlasnik Twitcha. A sada će konačno ozbiljnije ući u gaming vode i potući se s Microsoftom i Googleom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amazon je upravo najavio Amazon Luna servis za igranje igara iz clouda na svim mogućim uređajima od računala do mobitela i televizora. Za igranje s TV-a potrebna će biti kupnja Fire TV sticka, a s mobitela i tableta moći će se igrati putem browsera.

I dok još uvijek nema govora o globalnoj dostupnosti, Amazon Luna je u testnoj fazi dostupan već od danas gamerima iz SAD-a i to po cijeni od samo 6 dolara mjesečno. Koja će nakon perioda testiranja ipak porasti.

Igre će biti podijeljene u tzv. kanale za koje će se pretplata plaćati zasebno. Zasad postoji samo jedan kanal – Luna+ u kojem su za jednu pretplatu dostupne sve igre s platforme, a najavljen je i poseban Ubisoftov kanal gdje ćemo, pretpostavljamo, trebati plaćati posebnu pretplatu za sve Ubisoftove igre (koje će biti dostupne od prvog dana izlaska).

Inovacija nije bila glavna misija kod osmišljavanja novog kontrolera.

Neke igre će se streamati u 4K i 60 FPS-a, a igrat ćemo moći putem klasičnog miša i tipkovnice ili putem posebnog novog kontrolera kojeg je Amazon dizajnirao samo za ovu priliku.

Kanali s igrama su zgodna ideja i ako se sve dobro izvede Amazon će konkurirati Xbox Game Passu i xCloudu. Ne sumnjamo kako će Amazon prioniti poslu znatno ozbiljnije nego to radi Google Stadia, čime se stvara praktički novi mali “rat” u gaming industriji. Microsoft i Xbox ciljaju na ogromno tržište i definitivno neće sami ubirati njegove plodove.

Za kraj da vas upozorimo na grešku koju smo i sami napravili. Ako na Amazonu krenete pretraživati pojam “Luna” izlistat će vam se proizvodi već etabiliranog branda erotskih igračaka. Bit će stoga zgodno promatrati brendiranje ove nove gaming platforne. Već vidimo fantastičnu PR perspektivu za simbiozu oba svijeta. Igračka za nju i njega.

Povezano