Vijesti

Apple radi čistku i miče ogromnih 39 tisuća igara sa kineskog iOS App Storea u jednom danu

Stvar je vrlo jednostavna – ako softver objavljen na iOS App Storeu nema pripadajući ISBN (International Standard Book Number), Apple će ga maknuti. To vam je onaj standardni jedinstveni EAN bar kod koji sadrži 13 znamenki čije grupe brojki unutar istoga imaju pojedina obilježja i koje izdaje ISBN agencija ovisno o državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je sprovela zakon u kojem još od 2016. godine sav kupljen softver kupnja unutar aplikacije moraju imati odobrenje od strane regulatornih tijela, ali je rupa u zakonu nekako dozvoljavalo da razvojni timovi i izdavači postave svoj sotver bez ISBN-a. Apple je rekao da će licenciranje biti obavezno i dao je rok svima da priskrbe licencu do 31.7.2020. Oni koji to nisu napravili su očito nagrabusili, a bilo ih je zbilja puno.

Apple je tako sa svog storea u Kini počeo skidati igre od tog datuma. Uglavnom bi to bilo par tisuća komada softvera na dnevnoj bazi, da bi neki dan u samo jednom danu skinuli 3,000 igara. Još kada tome pribrojimo 46,000 komada softvera, brojka je impozantna. Čini se da je muljanjima bilo kakve vrste odzvonilo. Čak ni pomicanje datuma do 31.12.2020. za licenciranje nije baš urodilo plodom kad je Apple toliko toga maknuo. Ili će sve biti licencirano ili ništa od postavljanja na store.

Šuška se kako je ovaj potez Kine i sprovođenja zakona o licenciranju namjerno napravljen da oteža inozemnim izdavačima softvera izbacivanje istih na kineski iOS App Store kako bi se dala prednost domaćem softveru kroz potpuno i samo kineski jezik na storeu ili navođenje na krive i loše linkove prilikom postavljanja zahtjeva za licenciranje. Neovisno o tome što zakon o licenciranju vrijedi za sve – domaće i strance. Je li tome uistinu tako, tko to zna.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano