Vijesti

Baldur’s Gate 3 neće na Xbox jer je Series S preslab. Developer Alana Wakea 2 “osjeća istu bol”

Na početku aktualne generacije konzola, Xbox Series S pokazao se sjajnom mašinom. Za neprikosnovenu cijenu dobili smo relativno moderan hardver sposoban pokretati sve nove i starije igre, međutim, premda su čelnici Microsofta obećavali konzolu za igranje u 1440p, skoro tri godine kasnije XSS postao je svojevrsni teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Xbox ekskluzive u 2023. ne izvode se u obećavanim detaljima, a sada se na prvi pravi veliki hit koji će zaobići Xbox. Premda bi Series X bez problema izvodio Baldur’s Gate 3, jer radi se o snažnijoj konzoli od PS5 gdje ipak izlazi, Larian je morao zaobići Xbox zbog “tehničkih problema” s XSS. Podsjetimo, Microsoft uvjetuje izlazak igara na Series X uz izlazak na S, pa će Larian pokušati isporučiti BG3 negdje dogodine.

Nebi bilo prvi put da se developeri žale na nedostatnu snagu manjeg Xboxa, ali na nevolje s Baldur’s Gate 3 se ovaj put, konkretnije no inače, nadovezao se Thomas Puha, šef komunikacija u Remedyju.

Skaliranje nije jednostavno kao na PC-ju

“Osjećam Larianovu bol po pitanju Series S. Nije “pa daj samo optimiziraj” LOL. Neee. Od početka razvoja morate uzeti u obzir tehnička ograničenja. Sada kada je sve moguće, nitko ne želi razmišljati o ograničenjima čim počnete stvarati svoju igru”, napisao je na Twitteru.

Puha se u raspravi nadovezao i na PC, za kojeg kaže da je puno jednostavnije skalirati i optimizirati igre, za razliku od dvije jednoznačne Xbox konzole, a potom je nastavio aludirati na to da Series S od prvog dana nove generacije konzola ograničava developere. U prethodnim generacijama konzola, takva ograničenja nisu bila tako izražena od samog početka. Developeri su barem u početnoj fazi imali pristojne resurse za rad.

Međutim, ova generacija je drugačija. Tranzicijsko razdoblje trajalo je predugo, developeri se nisu željeli odreći 100+ milijuna PS4 konzola, što je zamaskiralo problem sa Series S. Sada, kada se tranzicijski period bliži konačnom kraju, developeri će sve više izražavati nezadovoljstvo Xboxom. Što nebi bio toliki problem da je Xbox ovu generaciju masovnije ušao u domove igrača. Naime, nakon sjajnog starta, prodaja Series konzola znatno je usporila, pa dok PS5 i Switch obaraju rekorde prodaje, XSX i S iz kvartala u kvartal bilježe minuse. Hoćemo li imati još “Baldur’s Gatea 3”?

Igra

Povezano