Vijesti

Baldur’s Gate: Dark Alliance port izlazi danas na sve moguće platforme po papreno-sramotnoj cijeni

Prvi dio naslova bi retro nostalgičarima poput meni bila dobra vijest, no drugi dio je malo sramotan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlo je gotovo 20 godina od izlaska Baldur’s Gate: Dark Alliance. Spin-off Baldur’s Gate serijala, izašao je za za prvi Xbox, PlayStation 2, GameCube te GameBoy Advance. Igrao sam ga bratom, prvo na PlayStationu, a zatim i na Xboxu te je Xbox iskustvo bilo puno bolje. Grafički osjetno ljepše, a koliko me pamćenje služi iizvodio se i fluidnije. Mogu slobodno reći da mi je to jedno od najdražih co-op iskustava u gaming karijeri. Igra je pobrala mnoštvo nagrada, neke ispred favorita godine Final Fantasyja X te se prodala u preko milijun primjeraka. Uslijedio je nastavak Dark Alliance II koji je također bio iznimno dobra igra, zabavnog co-opa.

Kako je Interplay objavio kratki trailer s najavom izlaska igre, nostalgičar u meni se razveselio. Pogotovo kad sam vidio cijenu od $29.99/£29.99, što bi značilo neku vrstu remastera. Za mene i mnoge druge nostalgičare koji cijene kvalitetan dungeon hack’n’slash, bez obzira što su ga nazivali kopijom/klonom Diabla, ovo bi bila sigurna kupovina odmah po izlasku.

Međutim, prvotno oduševljenje je vrlo brzo splasnulo. Baldur’s Gate: Dark Alliance ne dobiva remake tretman. Niti remaster. Ne, ono što danas izlazi za Nintendo, PlayStation i Xbox digitalne trgovine je najobičniji PlayStation 2 PORT. Običan port sa podignutom rezolucijom do 4K (samo na PlayStationu 4 PRO, PlayStationu 5, Xboxu One te Xboxu Series X). Da, dobro ste pročitali, Interplay zaista očekuje da će nostalgičari keširati 30 jedinica strane valute za običan port, malo poboljšane rezolucije. Sramotan potez, pogotovo kada se uzme u obzir da su gotovo svi direktni portovi sa sličnim dizanjem rezolucije stavljeni u prodaju po dvostruko nižoj cijeni.

Remaster po takvoj cijeni bila bi odlična retro kupovina, pogotovo što igra omogućava co-op, iako lokalni. Čak bi i običan port bio posve prihvatljiv po uobičajenoj cijeni od £12.99 – £16.99, kako kako se kreću cijene portova. No plaćati £29.99 za port igre koja izgleda gotovo identično kao prije 20 godina je neprihvatljivo. Kao i očekivanja izdavača da su nostalgičari naivne ovce za šišanje kojima se može apsolutno sve podvaliti.

Ukoliko se netko ipak želi počastiti ovom odličnom igrom, što Baldur’s Gate: Dark Alliance zaista i jest, od danas je raspoloživ za Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One te Xbox Series S/X po popularnoj, sportskoj cijeni od $29.99/£29.99.

Ispravak vijesti: Igra je na Store došla po cijeni od £24.99, umjesto najavljenih £29.99. No i dalje sramotno previše za port.

Igra

Povezano