Vijesti

Bivši šef PlayStationa upozorava na pad kreativnosti u gaming industriji

Bivši omiljeni šef PlayStationa, karizmatični Shawn Layden napustio je Sony na njegovom vrhuncu 2019., a nakon nekoliko savjetničkih funkcija, svoje mjesto pod suncem pronašao je u kineskom Tencentu koji je u velikom naletu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda Tencent s gotovo neograničenim budžetima može kupiti, i kupuje, sve što poželi, Layden ne vidi problem u svojoj kompaniji. U razgovoru za GamesIndustry.biz poručio je kako kao ugrozu sadašnje gaming industrije vidi Google, Netflix, Apple i Amazon. I dok su na ovaj ili onaj način sve kompanije uključene u gaming industriju, Layden vidi Apple i Netflix kao one koje mogu napraviti najveći “nered”.

Pritom navodi primjere revolucije glazbene industrije s iTunesom te filmske i TV industrije s Netflixom. Smatra kako jedna takva revolucija očekuje i gaming industriju te se nada kako će ju pokrenuti već etablirani igrači. “Nadam se da će gaming biti prva industrija koja će sama sebe izmijeniti. Gdje nisu potrebni Google ili Amazon da ‘prevrnu stol’. Trebali bismo biti dovoljno pametni da na vrijeme uočimo i pripremimo se na promjene koje donosi budućnost.”

Velike akvizicije i nestrpljenje

Konsolidacija industrije već je krenula u nekom obliku, kaže, a kao najveći minus iste vidi u potencijalnom padu kreativnosti. Velike akvizicije i zatvaranja studija ne mogu biti dobra po opću kreativnosti, a potom kao najveću iduću prijetnju vidi nezaustavljivi rast troškova razvoja igara.

Za kraj povlači paralelu sa Sonyjevim ulaskom na tržište prije 30-ak godina, a koji je također donio određene promjene. “Znali smo da ne možemo raditi ono što su radili Sega i Nintendo, razvijati toliku količinu sadržaja, a tada nismo ni znali kako to raditi. Trebali smo biti third-party platforma, pa približiti sebi Namco, Square, EA, Activision…”, prisjeća se.

Kao najveći dobitak PlayStationa s početka, kao iskru koja je zapalila plamen, smatra otimanje Final Fantasyja VII Nintendu. Za što je bila zaslužna ekipa iz Sony Music podružnice, koja je tako utabala put PlayStationu.

Povezano