Vijesti

Black Friday 2020: Veliki vodič za kupovinu i najbolje akcije

Black Friday se već skoro 100 godina obilježava u SAD-u svakog posljednjeg petka u studenome. Nekad je to bio dan kad su se trgovci riješavali robe sa zaliha po iznimno niskim cijenama, da bi danas to postao dan slavlja konzumerističkog kapitalizma i proizvod oglašivačkih mašinerija. Budući da je Covid-19 pandemija u punom zamahu koncentrirat ćemo isključivo se na web ponude i preporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što nam, naravno, nimalo ne smeta. Black Friday već godinama nije samo američka stvar, pa tako diljem Europe i Azije također bude fantastičnih ponuda. S druge strane, kod nas u Hrvatskoj još uvijek je to nešto sramežljivije i najčešće s nekakvim alibi popustima koji se protežu tokom čitavog tjedna. Međutim, ipak ide na bolje, pa ćete možda pronaći ono što ste tražili za solidan popust. Ove godine Black Friday pada na petak 27.11.

U nastavku ćemo vas upoznati s nekim domaćim trgovinama, o ponudama za koje već znamo i ponudama za koje se tek nagađa. Koncentrirati ćemo se prvo na PlayStation brand, pa na PC hardver, a zatim ćemo se osvrnuti i na strane trgovine s gaming opremom.

PlayStation konzole ove godine neće dobiti značajna sniženja

Za razliku od prošle godine kada se PlayStation 4 Pro mogao kupiti za 2199, a standardni PlayStation već od 1499 kuna, kako saznajemo ove godine neće biti toliko dobrih popusta. S druge strane očekujte popularne cijene DualShock 4 kontrolera

Trgovci zadovoljno trljaju ruke fantastičnom prodajom PlayStationa 5. Sve što se pusti u pretprodaju nestane odmah. Nove količine PlayStation 5 narudžbi se za Black Friday NE očekuju.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 5)

Što se tiče PlayStation igara, informacije s kojima baratamo kažu da će biti dostupne samo PS4 ekskluzivne igre. Dakle, nema popusta za Spider-Man: Miles Morales ili Demon’s Souls.

Sniženja na igre u domaćim trgovinama također su diktirana od strane Sonya i uvoznika, međutim, tu trgovci imaju nešto veći manevar, pa ćete u različitim trgovinama naići na različite cijene.

Mi ćemo za referencu uzeti 5 prema nama najpopularnijih i najaktualnijih PlayStation 4 igara u standardnom fizičkom izdanju, pa ćemo usporediti cijene koje ćemo zbrojiti zajedno s cijenama poštarina kod najkonkurentnijih online trgovina.

FIFA 21CoD: Black Ops Cold WarGhost of TsushimaPoštarina besplatna iznad kojeg iznosa?
Sancta Domenica399,00 kn439,20 kn549,00 kn29 kn do 199 kn
Infomark345,00 kn437,00 kn428,00 kn28 kn (ili 35 ako plaćate pouzećem) do 999 kn
Zelda399,00 kn499,00 kn499,00 kn30 kn do 300 kn
Svijet Igara379,00 kn469,00 kn/29 kn (ili 36 ako plaćate pouzećem) do 200 kn
Mall.HR354,00 kn509,00 kn512,00 kn20 kn (ili 27,5 ako plaćate pouzećem)
NAPOMENA: Ako ste vlasnik trgovine koja nije navedena na popisu, kontaktirajte nas s cijenama da uvrstimo i vas

Dakle, Infomark se na temelju pet odabranih igara pokazao cijenom najkonkurentnijom online trgovinom, međutim, za cijene drugih igara svakako provjerite i ostale trgovine.

Svih 5 odabranih trgovina su provjerene i nećete imati problema s nijednom od njih. Igre naručene kod svih do 14 sati najčešće su dostavljene kod vas idućeg radnog dana. Međutim, treba istaknuti da od 5 odabranih samo Sancta Domenica i Mall.HR imaju kartično plaćanje i plaćanje na rate, dok su Infomark, Svijet Igara i Zelda Gaming Shop najčešće značajno jeftiniji, ali nude samo plaćanje pouzećem (poštaru kod preuzimanja) i bankovnim uplatama.

Pravo vrijeme za produžiti PlayStation Plus pretplatu

I dok sve domaće trgovine imaju sniženu cijenu PlayStation Plus pretplate koja ide čak i do 359 kuna, na PlayStation Storeu cijena pretplate snižena je na razinu kojoj baš nitko ne može konkurirati.

Tako na domaćem PlayStation Storeu ona iznosi samo 328 kuna i dalje nemate što razmišljati. Ako redovito igrate online ovakvu cijenu za godišnju pretplatu nećete naći sve do idućih blagdana.

PC hardver i periferija

Ovdje ćemo reći samo jednu stvar. Odnosno dvije. Nabava.net i Jeftinije.hr su vaši prijatelji.

Ako dosad niste koristili ove dvije tražilice hitno ih zabilježite u bookmarke i krenite ih koristiti prije apsolutno svake kupnje. I dok se to, nažalost, toliko više ne odnosi na kupovinu televizora, bijele tehnike i igara jer iz nekog razloga je s tražilica ispao dobar broj povoljnih trgovina, na ove dvije tražilice ćete dobiti cijenu svake ozbiljnije trgovine s PC hardverom. S tim da nabava.net ima prednost, ali svakako uvijek “provucite” traženu stvar kroz obje tražilice.

Ipak, popusti na domaćim trgovinama, barem što se tiče hardvera, zasad i nisu vrijedni spomena. Možda se nešto promijeni u petak.

Zato ćemo u nastavku spomenuti neke strane trgovine PC hardvera.


Online kupovina iz trgovina Europske Unije

Konačno stižemo i do kupnje iz Europske Unije gdje relativno često možete pronaći igre i hardver koji je čak i s poštarinom jeftiniji od domaćih cijena. Također, posebno na Amazonu cijene uoči, za vrijeme i nakon Black Fridaya znaju biti fantastično niske.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 6)

Generalni Savjeti

  • Ako se naručuje roba unutar EU područja, nema plaćanja carine, ni poreza
  • Na većini trgovina bolje je probati vidjeti ima li dućan ponudu u €, budući da se u suprotnom vrši dvostruka konverzija valute s vašeg kunskog računa
  • Za provjeru tečaja predlažemo provjeru na web stranicama vaše banke, ili centralni HR tečaj na HNB stranici
  • BITNO!! – ako i zakasnite nešto kupiti, jer većina trgovina u ponedjeljak imaju tzv. Cyber Monday koji pak nerijetko potraje i cijeli tjedan, a u kojem se “višak” robe pojavljuje na ponovnim akcijama

Kupovina PC hardvera iz EU

Trgovine koje dostavljaju u Hrvatsku i redovito imaju niže cijene PC hardvera čak i s poštarinom:

Kupovina igara EU

U nastavku ćemo preporučiti neke od trgovina na koje biste trebali baciti oko. Nažalost, mnoge od njih su prestale dostavljati u Hrvatsku nakon izbijanja Covid-19 pandemije, a ovo su jedine koje to još uvijek rade.

Base (base.com)

  • poštarina – 13 kuna (po predmetu)
  • prosječno vrijeme dostave – 7 dana
  • nerijetko imaju najniže cijene igara, iako se mijenjaju jako često
  • zamjena oštećene ili izgubljene pošiljke odrađena brzo i bez problema

ShopTo (shopto.net)

  • poštarina –  ovisi o vrsti (praćeno/nepraćeno), te samoj pošiljci, postoji čak mogućnost besplatnog slanja
  • prosječno vrijeme dostave – 5-7 dana 
  • jako brzo slanje pošiljke
  • brz rok isporuke

AMAZON, AMAZON, AMAZON!

(ukdeitesfr)

U trenutku pisanja ovog teksta Amazon ima daleko najbolje akcije na svojim stranicama koje se izmijenjuju gotovo na bazi jednog sata. Važno je napomenuti kako britanski, francuski, talijanski, španjolski ili francuski Amazon često imaju različite cijene i ponude.

Hagglezon.com je odlična tražilica koja će istovremeno za vas pretražiti sve Amazonove europske trgovine. Međutim, u petak i ponedjeljak svakako preporučamo povremeno baciti oko na svaki od siteova, jer ponekad će iskočiti kratke atraktivne ponude koje nećete željeti propustiti.

Poštarine do Hrvatske su prilično skupe, ali često s BF akcijom zbroj s cijenom zna biti značajno jeftiniji nego kod nas.

Preporučamo i mailboxde.com servis ako naručujete s njemačkog Amazona. Ponekad neki predmet Amazon ne šalje u Hrvatsku, pa će tu posredovati ovaj servis. Korištenjem istog cijena će biti niža za 6% razlike u porezu, a često ćete uštedjeti i na ukupnoj poštarini.


Kupovina digitalnih igara

Steam, PlayStation Store, Xbox Store, Epic Games Store, Good Old Games (GOG) i ostali servisi već su masterirali sniženja za Black Friday, pa svaki od njih već sad u ovom trenutku ima fantastičnih popusta na igre. A igre bi se trebale nastaviti dodavati i narednih dana, što posebice vrijedi baš za petak 27. 11.


Tokom samog Black Fridaya i Cyber Mondaya na portalu ćemo objavljivati najbolje akcije na koje naiđemo po internetu. Pa nas nastavite pratiti i dalje.

Što vi pikirate za ovaj Black Friday? Podijelite s nama savjete, dobre ponude i najbolje akcije u komentarima, a mi ćemo ažurirati članak.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano