Vijesti

Čelnici Unityja poručili: “Čuli smo vas, napravit ćemo izmjene”

Doimalo se kako su čelnici grafičkog pokretača Unityja izgubili dodir sa stvarnošću kada su ranije ovog mjeseca najavili naplatu korištenja enginea po broju instalacija, umjesto uzimanja postotka od zarade, što je standard u gaming industriji. Brojni developeri potom su najavili tranziciju na druge pokretače, neki su razmatrali i tužbu, a da se radi o lošoj odluci ukazuje činjenica kako Unity mahom koriste indie developeri, koji ionako jedva preživljavaju.

Unity je narednih dana odlazio u daljnje glupave izlete s porukama tipa kako će trošak podmirivati nositelji platforma poput PlayStationa i Xboxa, bez da se o ičem konzultirao s njima. Gnjev developera, izdavača ali i igrača-fanova narastao je do te mjere da čelnicima Unityja nije preostalo puno izbora nego podviti rep.

“Izmjene”

“Čuli smo vas. Pričali smo s članovima tima, zajednicom, developerima i partnerima te ćemo napraviti izmjene”, poručili su iz Unityja. Kažu kako će razmotriti situaciju te će kroz nekoliko dana s javnosti podijeliti nove, drugačije uvjete.

Međutim, kako se da iščitati iz reakcija developera, oni su skeptični. Osobito jer Unity nije najavio povratak na staro, već samo “promjene”. S pravom se može pretpostaviti kako će Unity ostati na istom, ali smanjiti cijenu po instalaciji. Ili nešto slično tomu. U svakom slučaju, barem zasad, ne radi se o kompletnom odustajanju od novih načina naplate.

I dok ga mnogi pokopavaju, ulagači očito vjeruju Unityju. Naime, od objave kontroverzne odluke, Unity nije izgubio puno vrijednosti na burzi, i većinu je vratio natrag, ali svejedno, nešto će se morati mijenjati. Naime, radi se o kompaniji koja još uvijek gomila gubitke. Najviše zbog akvizicija drugih kompanija, što je legitimna poslovna strategija, ali očito i neodrživa.

Povezano