VijestiZanimljivosti

Developeri preferiraju razvijati igre za PC, otkrilo je istraživanje, a PS5 dominira među konzolama

Ne tako davno igrači su po forumima tvrdili da igranje na PC-ju izumire. Konzole su ostvarivale premoćne brojke igrača, prodavale više igara, a igranje na PC-ju bilo je skupo. Danas je atmosfera dijametralno suprotna, igranje na PC-ju nikada nije bilo popularnije, developeri nikada nisu zarađivali više, a nove igre sve su inovativnije i optimiziranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daleko od toga industrija na PC-ju nema gorućih problema, ali nikada nije bilo bolje biti PC igrač. Da slično razmišljaju developeri otkrila je nova anketa GDC-a. Ispitano je preko 3 tisuće developera, a njih čak 58% odgovorilo je kako ih najviše interesira razvoj igara za PC.

Pitanje nije bilo ekskluzivnog tipa, odnosno developeri su mogli odabrati više platformi. Njih 44% odabralo je PS5, 38% zanima razvijati za Switch, a tek 30% Xbox Series X ili S. Da je najveća svjetska udruga developera zaista raznovrsna prikazuje i preferencija odabira od čak 27% za iOS i Android uređaje. Znakovito je i to kako tek 6% developera želi raditi igre za Stadiju, što dovoljno govori o tome koliko (ne)vide budućnost industrije u vidu igranja iz oblaka.

Daleko najviše developera u ovom trenuku razvija igre za PC. Njih čak 58%. Slijede ih projekti za mobilne platforme 31-32%, a tek su onda projekti za nove konzole (PS5 27%, XSX/S 24%).

Istraživanje kojem možete pristupiti ovdje (potrebno je ostaviti osobne podatke) otkriva i to kako sve manje developera radi VR i AR igre, a preferencijama dominiraju Oculus uređaji.

Zanimljivo je i to da 21% developera smatra kako će okretanje tržišta prema pretplatama devalvirati njihov rad. Dodatnih 26% smatra da će se to možda dogoditi, a njih 30% ne misle da će pretplate umanjiti vrijednost njihovih igara. GDC navodi kako je trend skepticizma prema pretplatama u padu, budući da je prošle godine skeptično bilo 27% developera.

Povezano