Vijesti

Developeri su se nadali otkazivanju Redfalla. Takvu igru nije želio nitko

Redfall ćemo upamtiti kao jedno od najvećih razočaranja ove godine, ako ne i čitave generacije konzola. Čak ni šef Xboxa Phil Spencer unatoč spinnanju nije krio razočaranje, međutim, što se zapravo dogodilo i zašto je Arkane toliko podbacio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučio je to ispitati Jason Scherier za Bloomberg te naišao na jedan pravi mali razvojni pakao. Razgovori s desecima uključenih oblikovali igru koju nitko nije želio. Čelnici Bethesde Zenimaxa su od Arkane Austina nakon Preya tražili multiplayer naslov, nešto live service prirode, što bi generiralo konstantan prihod.

To se nije svidjelo zaposlenima i krenulo je osipanje studija. Do završetka razvoja Redfalla, Arkane Austin napustilo je 70% tima koji je radio na Preyu. Brojnima nije bilo jasno zašto studio specijaliziran za imerzivne naslove za jednog igrača sada mora raditi nešto čemu je smisao prodavati mikrotransakcije. Studio je tako spao na ispod 100 zaposlenih, što je daleko od idealnog za zadatak koji je inicijalno postavljen.

Borderlands ili Far Cry?

Pritom ni direktori Harvey Smith i Ricardo Bare nisu imali jasnu kreativnu viziju te, kako svjedoče uključeni, nisu znali najbolje objasniti što žele od igre. Jedno vrijeme uzor je bio Far Cry serijal, potom Borderlands, pa neki treći… Developeri su se nadali otkazivanju projekta, ali nije završilo po njihovom.

U konačnici, Redfall je postao nešto što nije ni live service ni naslov za jednog igrača. Zadovoljni nisu bili ni izdavač ni zaposleni, a u konačnici ni sami igrači, koji su dobili nedovršen i naizgled nepopravljiv proizvod. “Vodstvo Arkanea obećalo je da će se igra stopiti s ‘Arkane magijom’, ali nikada nije”, zaključuje Schreier.

Danas, mjesec dana poslije, unatoč dostupnosti na Game Passu, Redfall nije ni među 50 najigranijih naslova na Xboxu, a na Steamu ga u ovom trenutku igra manje od 70 ljudi. Čisto za usporedbu, Serious Sam 4 našeg Croteama, tri godine nakon izlaska i s neusporedivim budžetom, u trenutku pisanja ovog teksta igra preko 100 igrača.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano