Vijesti

Developeri zarađuju bonuse od prodaje igara. Jedini problem je što Microsoft više ne otkriva prodaju

I dok se, izgleda, priprema teren da Xbox ozbiljno zakorači u multiplatform vode, čitava globalna zajednica igrača podigla se na noge. Osobito to vrijedi za Xbox fanove, kojima se novi potencijalni smjer omiljene platforme ne sviđa, stoga ovih dana imamo, svojstveno internetu, na trenutke i pretjerano blaćenje te vađenje prljavog veša. Tako je posebno glasno odjeknuo i navodni aranžman zaposlenika Zenimax Bethesde koji nakon spajanja s Microsoftom više nema nekakav značaj.

U gaming industriji bonusi vezani uz prodaju igara uobičajene su ugovorne stavke. Bonusi takve vrste motiviraju developere da isporuče što bolji proizvod, osobito jer konačna isplata ponekad može biti i veća od standardnih primanja. Takve bonuse imaju i zaposlenici Bethesda Zenimaxa, odnosno, imali su.

Microsoft više ne otkriva prodajne brojke, kako igara tako i hardvera. Šef Phil Spencer pojašnjava kako mu je bitniji broj igrača i to je posljednjih godina fokus cjelovitog vodstva. Što je i logično s obzirom na tranziciju na pretplate, koja je ozbiljno zagrizla u segment standardne prodaje i gledano analitički, sama prodaja više nema toliki značaj.

Zaposlenici na iglama

I što sada s zaposlenicima koji su dogovorili bonuse ovisno o prodaji? Prvo, prodaja je manja, drugo, Microsoft je više ni ne otkriva, stoga bonusa ni nema ili su znatno manji, što jako smeta zaposlenicima, otkriva Xbox insajder MAGG na XNC podcastu. To mu je, kaže, javio jedan od zaposlenika.

Navodno, nezadovoljstvo je osobito kulminiralo sa Starfieldom, generacijskim RPG-em koji Bethesdi standardno donosi 15+ milijuna prodanih primjeraka, a čija prodaja je prilično skresana izlaskom na Game Passu i nitko, osim pojedinih šefova, zapravo ne zna kolika je.

Kako bilo, uzmite ovo s dozom opreza, ali činjenica je da neki od preko 20 tisuća zaposlenika koliko ih ukupno broje studiji pod Microsoftom nisu zadovoljni. Prvo s otpuštanjima i reorganizacijom, pa s financijama, a sada i s promjenom smjera Xboxa koja se ovih dana upravo dogovara unutar kompanije.

Povezano