Vijesti

Microsoft će idući tjedan otkriti (multiplatform) budućnost Xboxa

Gotovo svi iole povezani novinari i influenceri ovih dana pričaju u velikom zaokretu Xboxa. Navodno potaknuti relativno slabim rezultatima Starfielda, ali i gaming divizije u cjelini koja ne postiže rezultate u skladu s ulaganjima, Microsoft planira veliku transformaciju poslovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono prema svim najavama i izjavama uključuje veliko širenje u multiplatform te dolazak Xbox igara na PlayStation i Nintendo. Radi se o stotinama milijuna igrača izvan dosadašnjeg Xbox ekosistema, a budući da je baza igrača na Xbox konzolama relativno mala, a svakako prilično manja od japanskih konzola, na prvu djeluje kao jako dobar poslovan potez. I logičan, rekli bismo.

Međutim, znači li to onda i kraj Xboxa kao konzole? Microsoft već godinama komunicira da je Xbox “tamo gdje se igraju Xbox igre”. Xbox je tako već godinama i PC, odnosno Game Pass jako dobro kotira na najotvorenijoj platformi, a Xbox je i PlayStation i Nintendo, barem u jednom manjem obliku, budući je njegov Minecraft dostupan na svim platformama.

I Halo na PlayStationu?

Ali Minecraft je Minecraft, globalni fenomen koji je imao svoje mjesto na svim tim platformama i prije nego li ga je kupio Microsoft. A ovdje se priča o dolasku baš pravih Xbox igara stvorenih na Xbox konzolama, ali i dolasku svih budućih igara poput Indiane Jonesa. Gears of War jedan je od serijala bastiona zelene platforme i kao takav, kako piše pouzdani VGC, razmatra se i priprema za PlayStation. A što će tek biti kada jedan Halo završi na drugim konzolama?

To se pitaju i obožavatelji Xboxa, najvjerniji igrači koji su svoju bezuvjetnu lojalnost nesebično pružaju i u najcrnjim danima. Najcrnji dani bili su prije 10-ak godina, ali premda toga možda nisu svjesni, nije bajno ni danas. Premda gaming danas tvori treću najveću djelatnost najbogatije kompanije na svijetu, prihodi i dalje ne prate golema ulaganja, a s obzirom na ogroman portfolio, bilo bi besmisleno zaobilaziti stotine milijuna igrača i potencijalnih kupaca/pretplatnika na drugim platformama.

“Čujem vas”, poručio je njima, ali i sveopćoj javnosti šef Xboxa PlayStation. Na X-u je napisao kako će idući tjedan imati poslovan događaj povodom kojeg će podijeliti novu viziju i budućnost Xboxa.

Povezano