Vijesti

Disney želi kupiti velikog izdavača igara. Spominje se EA

Veliki igrači zabavne i svih drugih industrija i dalje kao najbolji način za ulazak u rastuću gaming industriju vide kroz akviziciju. Microsoft ukazuje da je lakše kupiti nego izgraditi, međutim, i on i brojni drugi nailaze na izazove u vođenju i koordinaciji svih tih studija. Najrecentniji primjer je švedska ulagačka grupa Embracer, čije akvizicije na papiru djeluju sjajno, međutim, gubici se gomilaju. Disney, iskusan s velikim akvizicijama, gleda kupiti već uhodani sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Electronic Arts to svakako jest – veliki svjetski izdavač s puno dobrih i naoko dobro povezanih studija s jasnom upravljačkom strukturom. Upravo EA se spominje na Bloombergu kao Disneyev veliki ulaz u gaming industriju. Njegov čelnik Bob Iger navodno razmatra tranziciju koja će Disneyu omogućiti direktno upravljanje vlastitim licencama u videoigrama. Umjesto licenciranja, ideja je samostalno raditi Star Wars, Avatar, Marvel i druge naslove svojih velikih IP-ova.

“U nevjerojatnoj poziciji smo”

Iger svakako ima velikog iskustva s velikim akvizicijama. Za njegovog mandata, Disney si je pripojio Pixar, Marvel, Lucasfilm i 21st Century Fox, a kada smo kod Electronic Artsa, njihovi čelnici navodno nebi imali ništa protiv. Doduše, pod pravim uvjetima. Šire se glasine kako je EA već razgovarao s Disneyem, ali i Amazonom te Appleom.

“Mislim da smo u nevjerojatnoj poziciji. Uskoro ćemo postati najveći samostalni neovisni izdavač interaktivne zabave na svijetu”, šef EA Andrew Wilson nedavno je odgovorio na pitanje ulagača o prodaji. Što se svakako može protumačiti na više načina.

Povezano