Vijesti

Domaći startup ANIQ u suradnji s američkim Haystackom razvija igru za neurodivergentne

Kao prva tvrtka osnovana u Novskoj u inkubatoru PISMO, ANIQ je u svojih pet godina izbrojao preko 130 uspješnih projekata. Idući korak za ovaj startup je velika suradnja s uglednom američkom tvrtkom Haystack Unlimited.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partnerstvo će rezultirati žanrovskom igrom Thread-the-game koja će objediniti elemente zabave i ozbiljnog igranja. Ova igra bit će namijenjena igračima s neurodivergentnim osobinama, uključujući poremećaj iz spektra autizma (ASD) te bi u konačnici trebala postati iskustvo koje će igrače s takvim poteškoćama prilagoditi uvjetima u potencijalnoj radnoj okolini.

Kako navode iz ANIQ-a, 18% zaposlenika u industriji videoigara identificira se kao neurodivergentno, pri čemu autistični pojedinci čine značajan dio te skupine. Gotovo polovica identificiranih neurodivergentnih pojedinaca svakodnevno igra videoigre. Unatoč radnim sposobnostima, suočavaju se s visokim stopama nezaposlenosti ili nedovoljne zaposlenosti, što je ozbiljan društveni problem.

Thread-the-game trebao bi jednim dijelom riješiti taj problem na način da će kroz igru istaknuti njihove skrivene talente, osvijestiti igrače na njihov potencijal te poboljšati izglede za zapošljavanje.

Pritom će se prilikom razvoja uz pomoć stručnjaka za psihologiju sveobuhvatno razmotriti osjetilne, društvene i komunikacijske razlike kako bi igračima omogućili iskustvo igranja na temelju njihovih jedinstvenih potreba. Prototip igre očekuje se do sredine iduće godine, a konačna verzija uslijedit će negdje krajem 2025.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra