Vijesti

Epic kaže da zbog Sonyja ne može smanjiti cijene Fortnite mikrotransakcija

Most Favored Nation (MFN) je poluga koja se u poslovnoj ekonomiji koristi u slučajevima kada neki entitet, najčešće tržišni lider, želi zadržati najbolje uvjete poslovanja. Epicov šef Tim Sweeney na suđenju s Googleom otkrio je jednu takvu klauzulu kakvu ima u odnosu sa Sonyjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje Epica i Googlea ušlo je u treći tjedan. Epic nastoji dokazati da Google manipulira svojom tržišnom pozicijom i traži preveliku proviziju na Play Store transakcije, a Google nastoji dokazati kako je to standardna praksa te kako slično rade i u drugim granama industrije.

Budući da Sony sličan postotak uzima za sve transakcije na PlayStation Storeu, Google nastoji ukazati na po njima sumnjiv odnos Sonyja i Epica, osobito jer Sony posjeduje udio u toj kompaniji (cca 5%). Sporni su iznosi za Fortnite pakete mikrotransakcija gdje je Google upitao zašto, primjerice, Epic na Epic Games Storeu ne prodaje mikrotransakcije jeftinije nego na PlayStation Storeu? Po nekoj logici cijene bi trebale iznositi manje za umanjenu proviziju.

Sony ima sličan ugovor sa svim izdavačima

Epicov Tim Sweeney lopticu prebacuje na Sony, za kojeg kaže da je “kriv” za takvu praksu. Sony u ugovorima s većinom drugih izdavača ima klauzulu prema kojoj DLC sadržaj i mikrotransakcije na drugim mjestima ne smije prodavati po nižoj cijeni od one koja je na PlayStation Storeu. Izdavačima je u interesu potpisivati takve ugovore i potpisuju ih, budući da najviše prihoda generiraju od PlayStation igrača.

Slične klauzule u svojim odnosima imaju i druge svjetske kompanije, pa tako i, primjerice, Valve u PC gamingu. Međutim, povlači se bitno pitanje. Zašto Epicu u odnosu s Googleom smeta ono što mu istovremeno ne smeta u odnosu sa Sonyjem? Googleov odvjetnik dodaje i Nintendo te Microsoft koji također uzimaju iste provizije na transakcije. Analitičari smatraju kako će se Epic teško obraniti od te paralele i predviđaju pobjedu Googlea u ovom sporu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Igra

Povezano