Vijesti

EVGA je službeno potvrdila, više neće proizvoditi grafičke kartice

Popularni Youtuber GamersNexus prije nekoliko dana prodrmao je industriju videom u kojem tvrdi da tvrtka EVGA više neće proizvoditi grafičke kartice, najviše zbog navodnog nepoštovanja koje je stizalo iz čelništva Nvidije. Sada je to i službeno potvrđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EVGA je to potvrdila na vlastitom forumu. Kratko navodi da više proizvoditi grafičke kartice naredne generacije, ali zato će nastaviti podržavati sve prethodne generacije i proizvode.

Prema GamersNexusu, Nvidia iz nekog razloga prema EVGA nije imala isti odnos kao prema drugim proizvođačima. Nvidia im je navodno kasnije nego drugima isporučivala specifikacije, kasnije javljala maloprodajne cijene i ograničavala profite. Također, zamjera se i Nvidijino rezanje cijena vlastitih Founders Edition grafičkim kartica stvarajući tako sama sebi nepravednu prednost nad drugim proizvođačima.

Kompletan izlazak

Čelnici EVGA-e smatraju kako je tržište grafičkih kartica postalo previše nestabilno, uostalom zahvaljujući i Nvidiji, stoga su odlučili kompletno zatvoriti taj dio poslovanja. Neće se prebaciti ni AMD-u ni Intelu. Što je prilično bizarna odluka ako uzmemo u obzir da je suradnja s Nvidiom imala udio od čak 78% u ukupnom poslovanju ovog američkog proizvođača.

EVGA će nastaviti proizvodnju drugog hardvera poput napajanja, matičnih kartica, komponenti za hlađenje i periferije. Gubitak većeg djela poslovanja u konačnici će dovesti do otpuštanja velikog dijela zaposlenika, a industrija će izgubiti kultnog proizvođača prisutnog još od prve GeForce generacije od prije preko 20 godina.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS