Vijesti

GOG Galaxy 2.0 želi ujediniti sve PC igrače i launchere – prvi je pristao Microsoft, a neslužbeno SVI

Prije koji mjesec iz CD Projekt Reda najavili su prilično ambiciozan projekt. Žele spojiti sve digitalne trgovine i launchere u jedan, a za to su kreirali veliku nadogradnju svojeg GOG Galaxy klijenta koji je trenutačno u zatvorenom beta testiranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GOG Galaxy je open source klijent, što znači da su korisnici slobodni kreirati plugine za isti, a kako javljaju novinari koji su imali prilike prisustvovati prezentaciji iza zatvorenih vrata, beta testeri su već napravili priličan broj korisnih pluginova.

Tehnologija iza projekta je impresivna, ideja je također fantastična, jer između svih dostupnih PC launchera i platforma općenito teško je popratiti na kojoj si s nekim prijatelj, gdje imaš kupljenu koju igru i koje si najviše igrao. GOG Galaxy 2.0 će omogućiti pokretanje svih igara sa svih platformi s jednog mjesta, preko klijenta ćete se također moći družiti i kontaktirati sa svim prijateljima na svim platformama, gledati statistike igara, pratiti akcije i sortirati sve igre sa svih platformi na način na koji to nikad prije niste mogli. I stvar, prema onima koji su je isprobali, zaista funkcionira.

Sve igre sa svih servisa na jednom mjestu.

Međutim, za službeno “spajanje” Galaxyja 2.0 trebate dozvolu vlasnika drugih platformi. Ekipa iz CD Projekt Reda, koja je vlasnik GOG-a u pregovorima je sa Steamom, Ubisoftom, Bethesdom, Epicom i drugima, međutim, zasad je samo Microsoft službeno pristao. Što znači da u zatvorenoj beti se već sad možete dopisivati s igračima na Xboxu One i pokretati Microsoftove PC igre.

No vratimo se na službene pregovore s ostalim platformama, za koje je utopijski očekivati očekivati da će svi završiti pozitivno. Tu dolazi Galaxyjev open source softver koji omogućuje kreiranje “neslužbenih” plugina i trenutno stanje je takvo da su korisnici već uspjeli kreirati vlastite neslužbene plugine za baš sve druge platforme. Primjerice, čak i za PlayStation, pa je putem plugina već sad moguće kontaktirati i pratiti frendove na PlayStationu 4.

I ne samo to, nego izgleda prokleto dobro i ima baš sve.

Postoji plugin čak i za Discord s kojima možete funkcionirati sasvim normalno preko Discorda, a korisnici su kreirali čak i plugin za streamanje igara s Xboxa One na PC putem Galaxyja, ili streamanje glazbe s iTunesa. Dakle, tehnologija iza Galaxyja 2.0 je impresivna, kako u teoriji tako i u praksi.

Dakle, službeno ili neslužbeno – sasvim je svejedno. Uskoro ćemo imati jedan softver za upravljanje sa svim drugim, jedan klijent za interakciju sa svim igračima na svim platformama, a njegova povezanost čak i sa konzolama ukloniti će sve barijere među gamerima.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano