Vijesti

Gran Turismo serijal danas slavi 25 godina postojanja. Krenuo je kao blesavi crtani arkadni racer

Od kad je PlayStationa, tu je i Gran Turisma. Legendarni racing serijal, “pravi vozni simulator” – kako ga nazivaju, danas obilježava 25 godina od prvog izdanja. Tom prigodom javio se njegov kreator Kazunori Yamauchi, koji je predvodio i razvoj ovogodišnje sedmice, a Sony je pripremio nostalgični trailer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U podužem obraćanju Yamauchi priča o svojim počecima u izradi videoigara. Kako kaže, kao mladić pridružio se Sonyju da snima filmove, ali stavili su ga u odjel kojem se nije nadao. “Bio je to odjel u kojem se PlayStation tek rađao, mjesto na kojem je Ken Kutaragi grozničavao radio kako bi oživio koncept PlayStationa”, sjeća se Yamauchi.

Pripremio je koncepte za stotinjak naslova. RPG-eve, avanture, slagalice i druge, a Gran Turismo bio je dijelom ideje fantasy utrkivanja i tako je 1994. nastalo nešto što se zvalo Motor Toon Grand Prix. Crtani Gran Turismo, rekli bismo. “Da su mi prvo odobrili neku drugu igru osim te, Gran Turismo danas vjerojatno nebi postojao”, otkriva.

Gran Turisma zamalo nije ni bilo

Ali ideja o ozbiljnijem trkaćem naslovu golicala mu je misli. Prvi korak u tom smjeru bio je okupljanje tima od dva honorarna artista i tri inženjera. Ideja je bila u 3D grafici napraviti nešto ozbiljnije, rekreirati prave automobile, upariti ih s vjernim voznim karakteristikama s vizualnim detaljima koji će zapanjiti proizvođače automobila i ljubitelje auto-moto kulture. U tom smislu, Yamauchi je prije 25 godina inovirao te pritom predvodio nekoliko zabavnih industrija.

25 godina posije, ona petorka sa samog početka je i dalje tu. Iza njih je danas još preko 200 zaposlenika i 90 milijuna prodanih kopija Gran Turisma. “Mislim da nema puno franšiza videoigara u svijetu koje 25 godina s istim timom nastavljaju isti serijal”, ponosno će Yamauchi.

Prvi Gran Turismo sa 140 automobila na 11 staza smatra se jednim od najutjecajnijih naslova gaming industrije uopće, što se može reći i za čitavi serijal. Koji Gran Turismo naslov je na vas ostavio najveći utisak? Koji vam je najdraži, koji vam je najbolji, a koji najgori?

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano