Vijesti

Glumci za videoigre najavljuju štrajkove. Mogle bi uslijediti velike odgode igara

Američki sindikat WGA još od srpnja relativno uspješno provodi štrajk pisaca za TV serije i filmove. “Relativno uspješno” jer štrajk još uvijek traje u svoj svojoj masovnosti, ali konkretan rezultat još uvijek izostaje. Zato se sada razmišlja o još većem opsegu, pa bratski sindikat SAG-AFTRA,koji okuplja djelatnike u gaming industriji, razmišlja o pridruživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAG-AFTRA je odluku o štrajku pisaca u videoigrama prebacio na članove u toj grani industrije, a zahtjeva onog reda najvećih imaju samo dva. Od poslodavaca, kompanija poput Activisiona, Take-Two, Electronic Arsta i ostalih koji djeluju u SAD-u, traže 11-postotno povećanje plaća te bolju zaštitu od nadolazeće (r)evolucije uzrokovanom sposobnijom umjetnom inteligencijom.

“Još jednom se suočavamo s pohlepom i nepoštivanjem poslodavaca. Umjetna inteligencija ponovno dovodi naše članove u opasnost smanjivanjem mogućnosti za rad. SAG-AFTRA se još jednom suprotstavlja tiraniji u ime svojih članova,” kaže predsjednik SAG-AFTRA-e Fran Drescher.

Ne samo pisce, sindikat okuplja i glasovne te mo-cap glumce, a svi oni se slažu kako dalje ne žele trenirati umjetnu inteligenciju. Odnosno, to ne žele više raditi pod sadašnjim uvjetima.

Članovi će o štrajku odlučivati u narednim tjednima rujna. Ako se štrajk obistini, mogao bi u velikoj mjeri utjecati na planove izlaska igara. Ne toliko na igre s bližim datumom izlaska, koliko na one sa srednjim i dugoročnim rokom. Među njima, kao najatraktivnijeg, istaknimo GTA 6, a u pitanju je i godišnji izlazak Call of Duty naslova.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano