Vijesti

Igre moći: Bungie ne želi pod Sonyjevu kontrolu, zato otpušta i reže, a moral je nikad niži

Muke po Bungieju se nastavljaju. Bungie nije bio sretan prvo pod Microsoftom, potom pod Activisionom, a kako izgleda, nije mu milo ni sa Sonyjem koji ga je prošle godine kupio za 3,7 milijarde dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda sada u vlasništvu Sonyja, Bungie je nastavio djelovati neovisno. Međutim, po ugovoru, Bungieva neovisnost ovisi o financijskim rezultatima, a budući da mu ne ide baš sjajno jer broj igrača Destiny 2 je u padu, neovisnost je dovedena u pitanje.

Kako izvori javljaju IGN-u, Sony nije bio umješan u nedavna otpuštanja. Rezovi su inicirani od šefova Bungieja s planom da se ublaži pritisak na financije, kako po ugovoru Sony ne bi mogao instalirati još jednog svog čovjeka u nadzorni odbor te na taj način preuzeti kontrolu. Nadzorni odbor trenutno je podijeljen između Bungiea i Sonyja, s tim da Bungie ima odlučujući glas i potpunu kontrolu, neovisno o tome što je Sony na papiru vlasnik studija.

Tako je prošlog mjeseca otišlo 100 od ukupnih 1200 zaposlenih, a istovremeno su kompletno stopirana nova zapošljavanja, umanjeni su bonusi, odgođeno je godišnje zabavno okupljanje zaposlenika, a ukinuti su i brojni drugi benefiti… Uteg na financije nešto je blaži, međutim, čelnici Bungieja nisu računali na moral koji je navodno na nikad nižoj razini. Zaposlenici su teško primili odlazak kolega, ne pomaže ni što se najavljuju novi otkazi, a potom je tu i dodatan pritisak ratova moći koji im se nabija.

Budućnost ovisi o Final Shapeu

“Znamo da Final Shape ekspanzija mora proći jako dobro, i atmosfera u studiju je takva da ako ne bude dobro sigurno ćemo se suočiti s novim otkazima”, sugovornik govori IGN-u. Jedan drugi dodaje kako vodstvo nije htjelo pričati o tome hoće li sebi rezati plaće, kažu kako oni nisu takva uprava. “Riješili smo se najiskusnijih ljudi koji su ovdje 20+ godina, svaki put kad dolazim na posao u strahu sam jesam li ja ili netko od mojih prijatelja idući”, u strahu je treći sugovornik. Ne pomaže ni to što vodstvo Bungieja u lovu na uštede razmatra outsourceati vanjske developere, prije svega testere kvalitete.

Po svemu sudeći 2024. bit će odlučujuća za ovaj povijesno gledano iznimno bitan studio. Tvorci Haloa i Destinyja su na prekretnici, a budućeg novog šefa PlayStationa odmah na početku čeka golemi izazov.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS
Igra

Povezano