VijestiZanimljivosti

Igru Armu 3 koriste kako bi lažno izvještavali s bojišta u Ukrajini

Češki studio Bohemia Interactive svjestan je da se njegova ratna simulacija Arma 3 koristi za snimanje i distribuciju lažnih narativa rata u Ukrajini. Njihovu igru koriste za širenje lažnih vijesti, a ostali taj isti sadržaj prosljeđuju nesvjesni da se radi o igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Videozapisi mogu postati viralni, a korisnici društvenih mreža ih masovno dijele, ponekad to čak rade i razni mainstream mediji ili službene institucije diljem svijeta”, upozoravaju Developeri na svojim stranicama.

Navode kako je Arma 3 kao jedinstvena ratna platforma s preko 20 tisuća modova sposobna rekreirati različite terene, vozila, oružja i opremu, a upravo to je u ovom kontekstu i veliki problem. “Iako laska što Arma 3 simulira suvremene ratne sukobe na tako realističan način, nije nam drago što se snimke mogu zamijeniti za stvarni život u svrhu korištenja kao ratne propagande”, navodi češki studio.

Bohemia navodi da pokušava “skidati” takve prikaze s društvenih mreža, ali u posljednje vrijeme sve ih je više, međutim, pokrenuli su suradnju s vodećim medijskim agencijama poput Reutersa, AFP-a i drugih uz nadu da će značajnije doskočiti problematici.

Kako prepoznati fejkane prikaze?

Potom navode savjete kako prepoznati lažne ratne prikaze generirane u Armi 3:

  • Niska rezolucija – kako bi bolje zamaskirali grafiku iz igre, lažni propagandisti umanjuju rezolucije prikaza
  • Drhtava kamera – kao dramatičan učinak, takvi prikazi često pretjeruju s efektom drhtanja kamere
  • Najčešće noćni prikazi – još jedan način kako sakriti činjenicu da se radi samo o videoigri
  • Nemaju zvuka – zvuk iz igre nije toliko uvjerljiv
  • Često nema vojnika u pokretu – tehnologija u igri još nije toliko uvjerljiva da može maksimalno vjerno reproducirati pokrete ljudi
  • Vide se dijelovi korisničkog sučelja – ponekad se u kutovima ekrana mogu prikazati brojač municije, ikona oružja i slično
  • Neprirodan prikaz eksplozija, prašine – oblaci dima poslije eksplozije nisu uvijek najprirodnije riješeni, što vrijedi i za prašinu, vatru…

Bohemia za kraj moli Arma 3 kreatore da uvijek u svojim prikazima jasno navedu da je riječ o igri uz upozorenje gledateljima kako snimka nije iz stvarnog života. A ispod pogledajte jedan od prikaza čiji izrezani dijelovi su se koristili na društvenim mrežama kao tobože prikazi ruskog ratnog topništva.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano