Vijesti

Jeftin(ij)e grafičke kartice su prošlost, smatra šef Nvidie

Ovog tjedna svjedočili smo predstavljanju jedne od najbesmislenijih generacija Nvidijinih grafičkih kartica. Koje, nemojte nas krivo protumačiti, nisu loše, koliko su nepotrebne i skupe te samim time neprikladne u trenutnoj globalnoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok RTX30 generacija još uvijek dominira industrijom, kako tržišno tako i po performansama, Nvidija je odlučila izdati i do 29% skuplje kartice u odnosu na prethodnu generaciju, a njezin šef Jensen Huang reagirao je na kritike potrošača.

Smatra da je podizanje cijena opravdano, a nova generacija sama po sebi opravdana je u kontekstu podrške širenju u tzv. metaverzum s vlastitom Omniverse Cloud platformom.

Sve je skuplje

Navodi kako je sama silikonska ploča “tonu skuplja” nego nekad. Padanje cijena kroz generaciju (ili u novoj generaciji) kao nekad bit će nemoguće. Mooreov zakon, koji se od 1964. navodi kako je tehnologija sposobna svake dvije godine udvostručiti broj tranzistora na istoj površini uz istu ili manju cijenu, je konačno mrtav, smatra Huang.

“S tim je potpuno gotovo, ideja da će cijena čipa s vremenom padati, nažalost, to je priča prošlosti”, zaključio je svoja opažanja direktor s godišnjom plaćom od oko 20 milijuna dolara.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano