Vijesti

Još jedan udarac na CD Projekt: Odbili objaviti igru na GOG-u zbog ruganja kineskom predsjedniku

Devotion je horor igra Tajvanskog studija Red Candle Games. Budući da Kina ne priznaje Tajvan, službeno ga ne priznaje ni drugih 180 zemalja svijeta, stoga je bilo jasno od samog početka da će Red Candle Games trpiti torturu kineskih igrača na internetu bez obzira koliko kvalitetnu igru izdali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Devotion je kvalitetna igra. Drži prosječnu ocjenu od 85, međutim, ranije ove godine odmah po izlasku glave ga je koštala šala koja se referirala na meme o kineskom predsjedniku Xi Jinpingu kao Winnie Poohu.

Kineske vlasti ne vole ovaj meme.

Steam je igru povukao sa servisa, Kinezi su zabranili izdavaču djelovati na njihovom tržištu, a Devotion i Red Candle Games tako su ostali bez prilike monetizirati svoj trud. Sve do jučerašnje objave izlaska igre na CD Projektovom GOG servisu. Devotion je trebao biti izdan na GOG-u 18. 12.

Šest sati kasnije iz GOG-a iznenadno javljaju kako su odlučili uskratiti pravo objave igre u njihovoj trgovini. Kako kažu, napravili su to nakon primitka velikog broja poruka igrača. Nisu naveli kojih igrača, ali pokušajte pretpostaviti tko se triggerao. Napominjemo još jednom – izuzev šale s Xi Jinpingom (koja je uklonjena) radi se o inače sasvim normalnoj igri.

Iako je referenca na meme s kineskim predsjednikom davno uklonjena iz igre, jasno je da se CD Projekt s GOG-om, kao i Valve sa Steamom ne želi zamjeriti kineskim vlastima i tek tako se odreći njihovog golemog tržišta.

Iako je istu stvar ove godine napravio nemjerljivo popularniji Steam kojem to igrači i nisu previše zamjerili, otkazivanje “domaćinstva” Devotionu samo se ispreplelo s kontroverznim izlaskom Cyberpunka 2077. Razočarani igrači sada po društvenim mrežama zagovaraju otkazivanje poslušnosti kompaniji, prijete da više neće kupovati na GOG-u, a imamo primjer i prvog solidariziranog developera koji je odlučio svoju igru ukloniti s te platforme.

Izgleda da živimo u vremenu u kojem se čak ni izvan Kine ne smije izdati nešto što vrijeđa njihove stavove. Svaka iole kontroverzna odluka CD Projekta ovih dana i mjeseci promatrat se pod povećalom, a izgleda da je poljska kompanija sada bad guy gaming industrije.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano