Vijesti

Južna Koreja će zakonom štititi eSport natjecanja

Nema šale sa Korejom, jer eSport je tamo nacionalni sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trophy hunteri, koliko puta vam se dogodilo da za igru u kojoj vam nedostaju samo online trofeji, izdavač iz vedrog neba ugasi servere te vam zauvijek onemogući da ih skupite i platinirate igru? Dosta zeznuta stvar, posebice komplecionistima koji pokušavaju držati visoki postotak skupljenih trofeja. U takvim su situacijama trophy hunteri redovito pljuvali po izdavačima, jer bi se sa apsolutnim pravom osjećali zakinuto.

Sad zamislite da ste profesionalni igrač, koji trenira osam ili više sati dnevno te svoje vrijeme podredi igranju određene igre kako bi bili što bolji. I trudite se, dobri ste, pronašli ste sponzore da vas potpomažu financijski. I odjednom, iz čista mira izdavač ugasi igru, ugasi ligu, pogasi servere, namota kablove i kaže “dosta je”! A igrače koji su se u tom trenutku našli u neobranom grožđu tko šiša.

Zaštita profesionalnih gamera

Južna je Koreja upravo iz tog razloga krenula sa realizacijom zakona, koji će štititi profesionalne igrače od ovakvih unilateralnih odluka. Kongresmen Dong-su Yoo iz Demokratske partije je jučer zatražio izmjenu zakona, koji bi nalagao izdavačima obavezu prethodne najave odluke o gašenju podrške za kompetitivna natjecanja. Kako navodi, događale su se situacije gdje bi se nenajavljenim gašenjem svake podrške za određenu igru izravno kršila prava natjecatelja, gledatelja te kompanija koje su stajale iza svega toga. Kao primjer takve situacije je naveo 2018. godinu kada je Blizzard bez ikakve prethodne najave ugasio HGC, službenu Heroes of the Storm eSport ligu, ostavivši time mnoge ljude bez posla i u neugodnoj financijskoj situaciji.

Dong-su Yoo nastavlja tvrdeći da iako ne mogu izdavače prisiliti da doniraju svoje igre kao javno dobro, imaju obavezu štititi svakoga tko zbog unilateralnih odluka izdavača bude oštećen. Osim kompanija koje direktno gube novce, imaju obavezu štititi profesionalne igrače, koji često započinju vrlo mladi te ulažu veliki dio svog djetinjstva u treniranje.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano