Vijesti

Kakav preokret: Nova verzija PS5 bolja je od prethodne unatoč manjem hladnjaku

Nakon što je popularni Youtuber Austin Evans kontroverzno zaključio kako je nova verzija PlayStationa 5 lošija od prethodne, i to testiranjem temperature s mobitelom te vođen logikom i činjenicom kako je heatsink manji od originalnog modela, nastala je epska kolaboracija. Digital Foundry i Gamers Nexus povijesnom suradnjom odlučili su napraviti ozbiljniju i temeljitiju analizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema razlike u izvođenju igara”, zaključio je Rich Leadbetter iz Digital Foundryja. Igre poput Spider-Man: Miles Moralesa i Controla uz uključeni ray-tracing izvode se identično uz približno istu potrošnju snage.

Riječ je zatim preuzeo Stephen Burke s Gamers Nexusa koji je napravio impresivnu analizu. Kako bi znanstveno dokazao je li nova verzija PS5 bolja ili lošija od prethodne iskombinirao je oba hardvera. Ugrubo objašnjeno, hladnjak s nove verzije stavio je na stari PS5 i obrnuto, a zatim je testirao obje izvedbe.

Rezultat ide u korist nove izvedbe konzole. Temperature čipova su za nekoliko stupnjeva manje, a Burke smatra kako je to rezultat boljeg protoka zraka i boljeg kontakta hladnjaka s čipovima. Dakle, Sony je površinski smanjio hladnjak (i uštedio na materijalu) te istodobno osigurao kvalitetnije hlađenje konzole. Što je uostalom prirodan proces koji se ponavlja iz generacije u generaciju, a kod PS5 temeljen je na telemetriji realnih podataka prikupljenih s milijuna konzola. Ipak, Burke smatra kako je razlika u hlađenju tek neznatno bolja, odnosno ne toliko da biste išli mijenjati stari model za novi.

Krajnjem kupcu sve je isto

Dakle, ključno je to da nova verzija PS5 koja dopada nove kupce i na našem tržištu nije lošija od prethodne kao što je to tvrdio Austin Evans. Dapače, bolja je. I naposljetku, nije istina da je skuplja liquid metal termalna pasta zamijenjena s klasičnom termalnom pastom lošijih svojstava, što znači da će kao i originalni model i ova verzija PS5 konzole ostati tiha u radu godinama nakon kupnje (za razliku od PS4).

Ako vas zanima kako ozbiljni tehničari testiraju hardver, Gamers Nexus temeljito je to demonstrirao u na svom kanalu, u videu koji ne ostavlja previše prostora interpretacijama. Za razliku od popularnijeg Evansa koji je još jednom žrtvovao dignitet za klikove te ponovno pokazao zašto ga se smatra neobjektivnim Youtuberom naklonjenom Xboxu.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano