Vijesti

Kina je suspendirala neposlušni Tencent, giganta gaming industrije

Gotovo da nema grane zabavne industrije u koju Tencent nije uložio ozbiljan novac, a najviše je prisutan u gaming industriji. Tako ovaj kineski gigant posjeduje Riot Games (League of Legends) u stopostotnom omjeru, 40% Epic Gamesa, 5% Ubisofta i Activisiona, 80% vlasnika Path of Exilea, a nalazi se i u vlasničkim strukturama Discorda, Paradoxa, Platinum Gamesa, PUBG-a…

Međutim, Kina u posljednje vrijeme provodi centrističku politiku. Tamošnja socijalistička vlast sada kompanijama preporuča fokus u ulaganja unutar zemlje, međutim, Tencent se previše raširio u globalnim razmjerima i teško je u potpunosti udovoljiti vlastima.

Dosad nezabilježen slučaj

Vlast je sada suspendirala Tencent na tamošnjem digitalnom tržištu. Kompaniji koja u svojem portfoliju ima i WeChat, najpopularniju aplikaciju u Kini te ujedno i aplikaciju s najvećim brojem korisnika na svijetu, zabranjeno je izdavati nove aplikacije i nadograđivati postojeće.

Kako objašnjava upućeni analitičar Daniel Ahmad, Tencentu se zamjera navodno kršenje prava korisnika i zadiranje u njihovu privatnost. Što nam zvuči apsurdno samo po sebi, budući da je opće poznata mizerna razina slobode koju imaju tamošnji građani. Je li zabrinutost za prava svojih građana zaista pravi razlog, ili je u pitanju nešto drugo, to znaju samo strukture Komunističke partije

I dok je Komunistička partija Kine ranije znala suspendirati pojedine aplikacije, po prvi puta imamo situaciju da su pod suspenzijom baš sve aplikacije jedne kompanije. Ipak, nama na zapadu najvažnije je to da ova odluka ni na koji način ne utječe na igre i servise koje Tencent posjeduje ili u kojima ima udjele izvan Kine, ali bit će zanimljivo promatrati odnose matične države i neposlušnog Tencenta koji ima značajan utjecaj u gaming industriji.