Vijesti

Kompletno je razotkriveno PS5 korisničko sučelje (UI)

Ovako izgleda početni ekran PlayStationa 5. Primjetite da su igre i media sadržaj totalno razdvojeni. Layout izgleda slično poput onog na PS4, ali informacije o igrama su lijepše posloženije i detaljnije. “Prelaskom” preko igre vidimo postotak završenosti, novosti te se predlažu dostupne aktivnosti u vidu pokretanja SP misija ili multiplayer mečeva bez ulaženja u meni igre.

Prije igara nalazi se Explore kartica koja prati sve bitne informacije iz Sonyja te igara koje igrate ili pratite. Odlična vijest je i da PS Store više nije odvojena aplikacija, već je ukomponiran direktno u korisničko sučelje. To znači instantno pretraživanje igara. Ali PS Store danas nije detaljnije prikazan.

Kada smo u igri, pritiskom na PS tipku otvara se tzv. Control Centre. PS5 će ponuditi kartice aktivnosti koje možemo započeti ili nastaviti. Primjerice, u demonstriranoj Sackboy igri to su leveli, a svaka od kartica će nam reći koliki postotak levela smo dovršili, izlistat će nam objective te procijeniti koliko nam otprilike vremena treba za dovršiti aktivnost. Neke od kartica će vas instantno prebaciti u misiju ili online meč. U videu se Sackboy level učitao doslovno za jednu sekundu.

Developeri imaju mogućnost ponuditi dodatna videa i objašnjenja kako dovršiti neki level ili riješiti zagonetku. Usporedno tako možemo igrati igru i sa strane gledati upute. Nadamo se da će ovo prevazići volju developera za koje čisto sumnjamo da će slagati videe za svaku igru, te da ćemo moći pratiti podržane klipove iz zajednice igrača. Poput našeg @foggy koji na vlastitom Youtube kanalu radi vodiče za trofeje. Zapratite ga.

Notifikacije su od sad interaktivne. Primjerice, kod poziva u party možemo izravno u notifikaciji odabrati hoćemo li ući u party, odbiti poziv ili pogledati tko je sve “unutra”. Budući da DualSense ima integrirani mikrofon možemo odmah započeti razgovor.

Dok igramo svoju igru, drugi igrači mogu podijeliti stream vlastite igre s vama. Moguće je istovremeno igrati svoju igru te u kutku ekrana pratiti stream prijatelja. Prozorčić sa streamom možemo povlačiti na bilo koju poziciju ekrana. Gdje nam paše.

Nakon što se udružite u party, kroz Control Center možete vidjeti što igraju prijatelji. Izbrojali smo. Iz Sackboya u online meč Destruction All Starsa prezenter se prebacio u samo 6 sekunda. Za to vrijeme Sackboy je ostao spremljen na istoj poziciji u pozadini i možemo nastaviti igrati na istom mjestu već nekoliko sekunda poslije.

Prikazane su i mogućnosti nove Create tipke koja će zamijeniti Share s PS4. Pritiskom na Create tipku otvara se prozor u dnu ekrana s kojeg direktno možemo vidjeti “uhvaćeni” sadržaj. Dakle, nema više ulaženja u spore menije. Sve se događa instantno, a sadržaj se snima u 4K rezoluciji. Sadržaj direktno možete dijeliti na društvene mreže ili ih jednim potezom poslati prijateljima porukom ili u Party chat. Popratnu poruku možete natipkati ili ispričati, a sistem bi, ako pričate na engleskom, trebao prepoznati i zapisati što govorite. Nažalost, nije spomenuta mogućnost direktnog prebacivanja media sadržaja na mobitele ili barem spremanja u oblak.

Kako sve to izgleda u pokretu pogledajte na preko 11 minuta videa ispod. Neke stvari poput PS Storea i naprednijih funkcija Create tipke nažalost nisu prikazane. Kao ni još mnogo toga poput detaljnjeg prikaza poruka, partyja, grupa, postavki konzole…

Zahvaljujući ZEN 2 procesoru i brzom SSD-u sve je instantno i leti, a Sony se pohvalio i posebnim rješenjem keširanja mrežnog sadržaja koje bi trebale ubrzati sistem čak i kada je PSN zagušen ili je vaša mreža sporija. Što kažete?

Oznake

Povezano

Back to top button
Close
Close