Vijesti

Kreatori The Sinking Cityja ne žele da igrate njihovu igru na Steamu, tužit će izdavača koji ju je krakirao

Priča iza The Sinking Cityja još je jedna tužna priča o neslaganju developera i izdavača, a koja je kulminirala sudskim tužbama, distribucijom crackirane igre, a naposljetku i konačnim povlačenjem sa Steama.

Što se događa? Objasnio je to studio Frogwares na vlastitom blogu, a mi ćemo pokušati skratiti i objasniti. Izdavač Nacon financirao je razvoj The Sinking Cityja, ali nakon izlaska igre developer Frogwares se požalio kako im Nacon ne plaća ono što je dogovoreno te je povukao igru sa Steama u ljeto prošle godine.

Naconu se to nije svidjelo, tvrdi da je vlasnik IP-a te na sudu zahtjeva od Frogwaresa da im ispostavi izvorni kod igre. To je, prema navodima developera, sud odbio prihvatiti u dva navrata, a finalna odluka suda u Francuskoj se tek očekuje.

Iako je Frogwares odbio isporučiti igru Naconu, na njihovo iznenađenje Nacon je ipak objavljuje prošli tjedan na Steamu. Što se dogodilo? Nacon je piratizirao igru, izmijenio logotipe (stavio je svoje) i takvu ju je objavio – tvrdi Frogwares koji je priložio i dokaze.

Kako kažu, Nacon je kupio igru s Gamesplaneta gdje ju je Frogwares i dalje prodavao. Izmijenili su logotipe, uklonili spominjanje Frogwaresa i reklame za ostale igre developera. Jedini način da to naprave je da neovlašteno probiju kod na koji nemaju pravo, što mi narodski popularno nazivamo krakiranjem.

Jedna velika greška

I dok sve iznad Nacon donekle može opravdati za njih potencijalno pozitivnom sudskom odlukom, napravili su kardinalnu grešku. Nacon osporava prava na igru budući da su financirali njezin razvoj, ali nisu financirali razvoj dodatnog sadržaja. A hakirali/krakirali/ukrali (kako hoćete) su Deluxe izvedbu The Sinking Cityja sa svim dodatnim sadržajem, te su tu istu verziju postavili na Steam.

Jasno je da direktori jednog Nacona nisu sposobni sami probiti i krakirati igru. Stoga su angažirali čovjeka koji to zna. Koga? Filipa Hautekeetea, tehničkog direktora belgijskog studija Neopica, tvoraca igara poput Hunting Simulatora, FIA Euro Truck Racing Champtionshipa i drugih, a iza kojeg je ostao digitalni trag na Steamu.

The Sinking City sada je ponovno uklonjen sa Steama, a Frogwares će tužiti osobno vlasnika Nacona Alaina Falca zbog piratiziranja i krađe intelektualnog vlasništva za što prema francuskom zakonu može dobiti kaznu i do 7 godina zatvora.

Oznake
Back to top button
Close
Close