Vijesti

Medij dao Wukongu manju ocjenu zbog “nedostatka inkluzivnosti i raznolikosti”

O prvim ocjenama za igru Black Myth: Wukong studija Game Science već smo pisali. Recenzenti su većinom zadovoljni AAA debijem kineskog studija, hvale igranje i varijacije u igranju, a zamjerke većinom idu ka tehničkim poteškoćama. Međutim, Screen Rant je pronašao još pokoji razlog za “minus” sekciju.

Screen Rant je Wukongu udijelio tri od pet mogućih zvjezdica. Njihov recenzent, čije ime su naknadno sakrili zbog onog najnižeg sloja interneta koji uslijedio prijetnjama i maltretiranjem zbog slova na papiru, kao pozitivne stvari navodi zabavnu borbu, cinematične scene koje “ponekad oduzimaju dah” i raznolikost mehanika, ali jedna druga raznolikost je upitna.

U igri koja prati događaje kineskog romana “Putovanje na zapad” iz 16. stoljeća, koji za likove ima Azijce različitih podneblja, a glavni lik je majmun, Screen Rant smatra da nedostaje inkluzivnosti i raznolikosti.

Manjak žena

“Premda Black Myth: Wukong ima uistinu ugodnih trenutaka, temeljni osjećaj tokom igranja bio je kako žene nisu dobrodošle u ovom svijetu”, navodi recenzent. Zamjera to što je roman imao bitne ženske likove, a igra je uključila samo neke. “Ne uključiti nijednu ženu ili uključiti samo nekoliko žena u adaptaciju namijenjenu modernoj publici prilično je zabrinjavajuće”, zaključuje.

Potom se nadovezuje na navodni komentar developera, koji je 2013. navodno izjavio kako žene biološki nisu sposobne razumjeti niti igrati teže igre. Smatra kako je mizoginija glavni razlog manjku inkluzivnosti.

Kao autor kojem je najniže dno interneta također uništavalo privatan život zbog nekih komentara i stavova, a osobito o stavu o Sweet Baby Inc, ne mogu zdravim razumom ne zaključiti kako se u slučaju ove recenzije radi o pretjeranom i isforsiranom wokeu koji nema što raditi u igrama niti u bilo kojem drugom zabavnom mediju. Recenzenti bi trebali ocjenjivati igre, a manja ocjena u ovoj recenziji nema veze s igrom.

Sve je u redu

Istovremeno, odlučio sam pisati o ovome zbog opet pretjerane reakcije interneta, idiota koji su zbog jedne iznimke spremni prijetiti smrću pojedincu i njegovoj obitelji. Koji su zaslužili da ih još jednom nazovem retardiranim idiotima. Jer ako stavimo stvari u kontekst i sagledamo širu sliku, zaista je sve u redu.

Samo jedna od preko 50 recenzija skrenula je u tzv. woke i to s naslovom studija čije vodstvo je mizoginističkim stavovima u modernom dobu potencijalno moglo izazvati i znatno veću retalijaciju onih koji kreiraju javno mnijenje. A Wukong je sve samo ne canceliran, dapače, opći zaključak svih drugih medija je kako se radi o sjajnoj igri.

Igra

Povezano