Vijesti

Microsoft je kupio Bethesdu (TES, Fallout, Doom, Wolfenstein, Starfield…)

Upravo se odvija jedan od najvećih trenutaka gaming industrije. Microsoft je kupio Bethesdu, pionira industrije i jednog od najznačajnijih svjetskih izdavača s kultnim igrama i serijalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su to potvrdili obje tvrtke, Microsoft i Bethesda, što znači da će se budući nastavci Dooma, The Elder Scrollsa, Fallouta, Wolfensteina, Dishonoreda, Preya, Starfielda (ovom prilikom još jednom potvrđen) i ostalih moći igrati samo na Xboxu. Većina njih i na PC-ju kroz Xbox anywhere program, ali na PlayStationu vjerojatno ne.

Microsoft je za ovu akviziciju izdvojio preko 7.5 milijardi dolara. I sada im više nitko nikada neće moći predbaciti da imaju premalo vlastitih igara. Trebalo je samo zavući ruku u vreću i problem je riješen.

Iz akvizicije se rađaju dvije zanimljive činjenice.

  1. PS5 sada ima dvije vremenske Microsoftove ekskluzive. Deathloop i Ghostwire Tokyo. Sony je sporazume za ove igre sklopio prije akvizicije i on će se trebati ispoštovati.
  2. Bethesda i Obsidian sada će biti sestrinski studiji. Nakon što ih je Bethesda zeznula s kupovinom Fallout prava, sad će trebati raditi skupa.

I dok zasad još uvijek nije potvrđeno da će budući Bethesdini naslovi biti Xbox ekskluzive, Todd Howard iz Bethesde je u svojem pismu poručio da žele svim gamerima omogućiti isto iskustvo igranja svugdje, na svim ekranima (ali ne i sistemima), a s Microsoftom će nastaviti jer dijele isti stav po tom pitanju – igranje svima i na svim ekranima. Dok je potvrđeno kako će svi budući naslovi od Bethesde biti dostupni unutar Gamepass pretplate od prvog dana.

Povezano