Vijesti

Microsoft je optužio Sony da obmanjuje političare u Europskoj komisiji: “To ne može biti dalje od istine”

Šef PlayStationa Jim Ryan prošli tjedan u Bruxellesu se sastao s povjerenicom za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji Margrethe Vestager, saznaje Reuters. Pričali su o Microsoftovoj akviziciji Activision Blizzarda, nagađa se, premda je njezin ured odbio otkriti detalje razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko ne zna o čemu su pričali, ali to je očito saznao Frank X. Shaw, voditelj komunikacija u Microsoftu. On se na Twitteru obrušio na PlayStation. Kako “čuje”, Jim Ryan informira političare u Bruxellesu da Microsoft ne želi ponuditi Call of Duty na PlayStationu kad kupi Activision, “što ne može biti dalje od istine”.

Što čudi, jer čak i da to inicijalno nije bio plan Microsofta, šef Xboxa Phil Spencer i predsjednik Microsofta Satya Nadella naknadno su u višestruko navrata komunicirali, i to nedvosmisleno, da će Call of Duty ostati na PlayStationu i to je danas opće poznato.

“Sony je vodeći na tržištu konzola i bilo bi protivno poslovnoj logici da isključimo igrače PlayStationa iz Call of Duty ekosustava”, ponavlja Frank X. Shaw ono što smo već čuli od čelnika Microsofta i Xboxa. “Naš cilj je dovesti Call of Duty i druge igre do više ljudi diljem svijeta, kao što smo učinili s Minecraftom, kako bi igrali gdje i kako žele”, Shaw dovršava izlaganje na Twitteru.

Kada pišemo ovakve i slične tekstove na FFA, uvijek želimo ukazati na licemjerje, jer dok Microsoftovi čelnici opetovano ponavljaju poruke da ne žele ograničavati igre i igranje, rade upravo suprotno prvo s Bethesdinim igrama koje ne izlaze i neće nastaviti izlaziti na PlayStationu, a onda i s velikom većinom igara drugih razvojnih studija koje su kupili. Sasvim je u redu ograničiti na vlastitu konzolu igre studija koje ste kupili, to je validna poslovna praksa, ali nije u redu pritom pružati potpuno dvolične izjave.

Uvjerava li zaista šef PlayStationa političare u Europskoj komisiji da Microsoft planira učiniti suprotno od onoga što javno komunicira već mjesecima? I što je uopće Ryan radio u Bruxellesu? Je li ga netko pozvao ili je došao sam? Odakle Microsoftu detalji razgovora? Sapunica će se nastaviti duboko u 2023. godini, sve dok političari u SAD-u i EU konačno ne odluče – smije li Microsoft kupiti Activision Blizzard?

Povezano