Vijesti

Microsoft se pridružio pokretu za jednostavnije popravljanje uređaja

Jedna od lijepih priča u svijetu posljednjih godina je tzv. Right to Repair pokret, koji se zalaže za jednostavnije, poštenije, dostupnije a naposlijetku možda i jeftinije popravljanje uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokret je izrođen iz prisile, strateške prisile velikih kompanija da često kupujemo nove uređaje. Danas se istekom garantnog roka elektronika kvari češće nego ikada, a rezervni dijelovi su nedostupni ili je popravak toliko kompliciran da je najjednostavnije kupiti novi uređaj.

Kreće provođenjem studije izvedivosti i utjecaja na ekologiju

Upravo je Microsoft jedna od takvih kompanija čije uređaje je jednostavnije zamijeniti nego popraviti, ali čini se kako bi se i to uskoro promijeniti. Naime, Microsoft je za početak odlučio angažirati nezavisne konzultante koji će napraviti studiju je li otvaranje prema potrošačima zaista dobra i izvediva stvar, odnosno hoće li ono zaista smanjiti emisije ugljika i količinu otpada.

Tim činom Microsoft se zapravo pridružio Right to Repair pokretu kao prva tehnološka kompanija. Strategija bi mogla biti dovršena sredinom iduće godine, nakon čega će se zaključak obznaniti javnosti. Dakle, negdje u svibnju iduće godine Microsoft bi mogao utjecati na budućnost možda i više nego ikada dosad, osim ako alibi ne pronađe iza nekog totalno iskrivljenog viđenja utjecaja na ekologiju.

Ako sve prođe kako priželjkujemo, benefite bismo u praksi među prvima mogli osjetiti kod Xbox konzola. Microsoft bi u tom slučaju javnosti otvorio interne upute o popravljanju hardvera, a dijelove učinio dostupnijima.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano