Vijesti

Ništa od PS1/PS2/PS3 igara na PS5: “Zašto bi to itko igrao?”

Dugo se pričalo o tome, patenti za emulaciju i razna AI poboljšanja starih igara su se nizali, ali na kraju ništa od toga. PlayStation 5 neće imati podršku za PS1, PS2 i PS3 igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Xbox Series X i S konzole imat će podršku za apsolutno sve igre s prošlih konzola, međutim, treba naglasiti da su sve starije Xbox konzole po arhitekturi slične i daleko lakše ih je emulirati. S druge strane, Sony tu ima kompliciraniji posao budući da je svaka od konzola do PS4 imala kompliciranu i specifičnu arhitekturu. Nije da se ne može ostvariti, ali eto, odlučilo se protiv toga. I to je ok, dok bismo voljeli imati mogućnost igranja starijih igara činjenica je da bi se ona globalno iznimno rijetko upražnjavala. Ali možda vas začudi kako to opravdava šef PlayStationa.

Jim Ryan je u intervjuu za Famitsu objasnio da su se njihovi inžinjeri više fokusirali na specifične mogućnosti nove konzole i to da se 99% PS4 igara može igrati i na PS5. “Nažalost, povratna komaptibilnost neće biti prisutna”, zaključio je Jim Ryan tu temu.

Objasnio sve još 2017.

A zašto je odlučeno ne pružiti više resursa u ostvarivanju kompatibilnosti sa starijim konzolama Jim Ryan je možda objasnio u razgovoru za Time 2017. godine, a prisjeća ga se Ars Technica.

“Kada dođemo na temu povratne kompatibilnosti, možemo reći da je to jedna od mogućnosti koju mnogi traže, ali se baš i ne koristi. Kada sam nedavno bio na jednom Gran Turismo eventu tamo su imali PS1, PS2, PS3 i PS4 igre, a PS1 i PS2 igre izgledale s antički. Tko bi to igrao?”

I dok se u načelu možemo složiti s Ryanom, od čovjeka koji je uz PlayStation od samih početaka očekivali bismo više senzibiliteta prema igračima.

Povezano