Vijesti

Nove informacije o PS5 PRO: Skoro 50% brži, nekoliko puta bolji Ray Tracing

Tom s Youtube kanala More Law is Dead dosad se nebrojeno puta dokazao kao dobar insajder za AMD-ova pitanja. Uoči izlaska PS5, redovito je javljao točne informacije o toj konzoli, a sada je, kaže, dobio i dokumentaciju o nadolazećem PS5 Pro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentaciji, koju direktno prilaže u svojem posljednjem videu, navodi se konkretno 45% bolja izvedba u renderiranju od standardnog PS5, a još bolje zvuči i dva do tri puta bolja izvedba ray tracinga, dok izvor otkriva kako u praksi u nekim slučajevima ide i do četiri puta bolje.

AI i strojno učenje

Najveća vijest svakako je tzv. PlayStation Spectral Super Resolution, Sonyjevo vlastito upscaling rješenje dizajnirano upravo da koegzistira sa specifičnim hardverom novog i svih budućih PlayStationa, a posebno s novim AI jezgrama koje će koristiti strojno učenje za bolju rekonstrukciju slike (poput Nvidie na svojim karticama).

PSSR optimiziran je do razine da uzima samo 250MB memorije, a potrebno mu je samo 2ms da 1080p rezoluciju rekonstruira u 4K, i to bez intervencije developera. U dokumentaciji Sony dodaje kako njegov PSSR izgleda bolje od AMD-ovog FSR2, a Tom je uvjeren da će raditi bolje i od FSR 3.

PS5 Pro, čini se, ostaje pri 16GB RAM memorije, ali višeg takta, što bi trebalo omogućiti oko 30% bržu propusnost. Dakle, najveći skok očekujte po pitanju Ray Tracinga i upscalinga slike, gdje će umjesto sirovog hardvera za bolje performanse i vizuale biti zadužena umjetna inteligencija, što je očito trend za kojim će industrija ići u narednim godinama i desetljećima.

Službeno otkrivanje PS5 Pro konzole očekujemo u narednim mjesecima, a lansiranje negdje u jesen ove godine.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano