Vijesti

Nvidia je na krilima AI-a premašila vrijednost od bilijun dolara. CEO je obećao da neće zaboraviti na gamere

Najviše zahvaljujući naglom rastu razvoja umjetne inteligencije, Nvidia je ovog tjedna po prvi put u svojoj povijesti premašila ukupnu vrijednost od bilijun dolara, čime je postala šesta najveća tvrtka na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred Nvidije su sada tek Apple, saudijski fond Aramco, Microsoft, Alphabet (Google) te Amazon, a jedine dvije kompanije koje su u nekom trenutku premašile jubilarnu vrijednost su Tesla i Meta, koje se u ovom trenutku vrte negdje na 700 milijardi.

Dionice Nvidije narasle su za 175%, gotovo trostruko, i premda je rast temeljen na potencijalu umjetne inteligencije te izradi čipova za istu, CEO Jensen Huang obećao je da neće zaboraviti na svoju bazu. Na Computex konferenciji održanoj ovih dana u Tajvanu, novinare je zanimalo hoće li Nvidia odbaciti gaming.

Ukratko, neće, a Huang se čak našalio te glumio uvrijeđenost, budući da je, kako kaže, gaming bio ključ razvoja AI-a kakvog poznajemo danas. Bez DLSS-a te fokusa na Ray Tracing nebi imao tko gurati granice tehnologije, tvrdi Huang.

Developeri ne raspolažu dobro VRAM-om

Doduše, bez AI nema ni gaminga u najvišem obliku. “RTX je zamišljen za igrače, a najbitnija tehnologija za njegovo ostvarenje je AI. Bez umjetne inteligencije ne bismo mogli raditi ray tracing u realnom vremenu”, kaže.

Dakle, fokus Nvidije sada je na AI-u, ali neće odbaciti gaming. Premda, skepsa među igračima nije nastala bez razloga. Sa svakom novom karticom RTX 40 serije ostaje dojam kao da se kompanija prestala truditi onako koliko bi igrači to željeli. Mase Nvidiji prvenstveno zamjeraju odnos cijene i performansi, a ponajviše manjak VRAM memorije u karticama poput RTX 4060. Međutim, Huang lopticu prebacuje na developere, za koje smatra da bi trebali bolje koristiti memoriju na raspolaganju, a ne je koristiti poput radne memorije računala.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano