Vijesti

Nvidia za 40 milijardi dolara kupila ARM i ulazi na tržište procesora

Nvidia je nevjerojatnom transakcijom započela kupovinu Arm Holdingsa, tvrke koja drži prava na dizajn ARM procesora koji danas gotovo isključivo pogone sve moderne mobilne telefone i tablete, a svoj put probijaju i na servere te desktop računala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je CEO Nvidije Jensen Huang izjavio za Forbes, Nvidiji nije želja mijenjati poslovanje pa će kompanije poput Qualcomma, Smasunga ili Applea i dalje moći licencirati ARM arhitekturu za svoje procesore. Nvidija će pokušati svoju tehnologiju spojiti s ARM-om te će zajedno nastaviti razvijati AI, a fokus dok razvoja procesora će zasad biti serveri i data centri.

Dakle, Nvidia i ARM će se fokusirati na poslovne korisnike i to znači da Nvidia neće tako skoro (ili neće uopće) konkurirati x86 procesorima AMD-a i Intela u potrošačkom segmentu tržišta. Međutim, netko je već krenuo u tom smjeru, a to je Apple koji polako odbacuje Intel te razvija procesore na ARM arhitekturi za svoja Mac računala.

Regulatorne agencije će u narednim mjesecima provjeravati je li sve legitimno prije nego što spajanje postane službeno, a kada se taj postupak dovrši Nvidia će se pozicionirati uz bok tehnološkom gigantima na samom vrhu. Čisto da vam približimo Nvidijin rast – Nvidija je 2016. godine vrijedila 30 milijardi, a danas vrijedi preko 300 milijardi dolara, kupuje tvrtke ovakve veličine te je uveliko diverzificirala svoje poslovanje. Impresivno.

Povezano