Vijesti

Nvidiu je iznenadila popularnost CMP serije grafičkih kartica za rudarenje, utrostručili su očekivanu zaradu

Kripto rudari već godinama uništavaju gaming industriju što je posebno došlo do izražaja u ovo pandemijsko vrijeme i globalne nestašice hardvera. Nvidia je zato osmislila poseban procesor samo za kripto rudare koje su prošli mjesec počeli prodavati pod kraticom CMP (Cryptocurrency Mining Processor).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CMP procesori optimizirani su isključivo za svrhu rudarenja kriptovaluta. Puštena su 4 CMP procesora od 6 do 10GB RAM memorije, te od 125 do 320W snage. CMP kartice postale su primamljive masovnim rudarima i zbog njihove veličine te manje potrebe za hlađenjem, a popularnost je iznenadila čak i Nvidiu.

Nvidia je na početku predviđala zaradu od 50-ak milijuna dolara u prva tri mjeseca, a sada je to revidirano na čak 150 milijuna. Tome je vjerojatno pridonjela i jedna od najvećih specijaliziranih kompanija na svijetu koja je za potrebe rudarenja naručila čak 30 milijuna dolara vrijednosti CMP kartica.

Unatoč posebnoj seriji grafičkih kartica za rudare, potražnja grafičkih kartica ni približno se nije umanjila. Posebno RTX30 serija još uvijek je izvan dosega velikoj većini igrača. Što pogoduje i AMD-u koji također prodaje sve što proizvede iz Big Navi serije.

AMD, Nvidia i analitičari očekuju da će se nestašica grafičkih kartica i gaming konzola produžiti i na drugu polovicu 2021. godine, a zapravo je nemoguće predvidjeti kada će tržište prodisati. Uvelike to ovisi i o razvoju korona pandemije, ali i o cjelokupnoj gospodarskoj situaciji u svijetu. Kako bilo, Jensen Huang trlja ruke.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano