Vijesti

Od danas je svima dostupna nova velika PS5 nadogradnja: Instalacija dodatnih SSD-ova, 3D audio iz TV-a, bolji Control Center…

Skoro 3 mjeseca smo ga testirali kao beta korisnici, a danas konačno stiže i širem krugu igrača. Upravo je stigla oko 1GB teška nadogradnja koja omogućuje proširenje memorije PS5 te donosi još nekoliko bitnih značajki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

M.2 SSD-ovi

Skupi su k’o sam vrag, ali dostupni su. Od danas možete proširivati memoriju PlayStationa 5 podržanim M.2 SSD-ovima. Ali ne bilo kojim, budući da je SSD u PS5 zasad brži i kompliciraniji od većine toga na tržištu, stoga postoje minimalni tehnički zahtjevi.

  • PCIe 4.0 M.2 NVMe SSD (Socket 3)
  • Do maksimalnih 4 TB
  • Brzine od minimalno 5500 MB/s
  • Širine do 25mm, duljine do 11cm i debljine do 11,25mm (zajedno s heatsinkom)

Dakle, pripazite na dimenzije i minimalne brzine i sve će biti u redu. Cijene podržanih SSD-ova grubo gledajući kreću se otprilike za kunu po gigabajtu pa na više, a uskoro ćete na FFA čitati detaljan vodič s preporukama.

3D Audio iz TV-a

Konačno je stigla i inovacija neviđena do danas u široj komercijalnoj upotrebi, a koju je Mark Cerny svojevremeno označio revolucionarnom. 3D audio do neke mjere moći ćemo doživjeti i kroz najobičnije TV zvučnike.

PS5 će uz pomoć mikrofona ugrađenog u DualSense izmjeriti akustiku prostora, a zatim biste trebali moći i bez skupih slušalica prepoznavati zvukove u prostoru. Konfiguraciju radite kroz postavke konzole.

Zadovoljniji će biti i oni koji igraju s Pulse 3D i ostalim headsetovima, budući da nadogradnja donosi mogućnost dodatne kontrole zvuka.

Promjene u korisničkom sučelju

Control Center se od danas može detaljnije prilagoditi vlastitom ukusu. Sada gotovo svim ikonama možete promijeniti poziciju ili ih sakriti ako ih ne koristite. Game Base je također poboljšan, a pregled poruka i Partyja sada je intuitivniji i jednostavniji.

Trophy hunteri obožavat će tzv. Trophy Tracker. U Control Centeru moći ćete pratiti 5 trofeja po igri i njihov napredak u realnom vremenu. Primjerice, ako za trofej trebate prikupiti 100 nečega, imat ćete brz i pristupačan prikaz napretka iskazan kroz broj i postotak (pogledajte 2. i 3. sliku iznad).

I za kraj nešto što će obradovati mnoge. Ako imate instalirane PS4 i PS5 verzije jedne igre, one će se sad u meniju prikazivati odvojene jedna od druge, te su jasno označene. Ne biste vjerovali, ali ogroman broj igrača igra PS4 verzije igara na PS5, a da toga nisu ni svjesni.

I to je manje/više to. PlayStation Now igre sada možete streamati i u 1080p rezoluciji, ali to je ionako nebitno budući da usluga još nije dostupna u Hrvatskoj. A što je s VRR-om? O njemu još uvijek ni govora, međutim, izjave nekih od čelnika PlayStationa sugeriraju kako bismo VRR podršku mogli dobiti do kraja godine.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano