Vijesti

Odlazi šef PlayStationa Jim Ryan

Kraj jedne ere za PlayStation. Jim Ryan, predsjednik i izvršni direktor Sony Interactive Entertainment divizije, najavio je svoj odlazak iz kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziciju šefa PlayStationa prihvatio je 2019. zamijenivši Johna Koderu. Ryanovo vrijeme na čelu PlayStationa može se svesti na jednu rečenicu. “Mi smo zabavna kompanija i natječemo se za svaki sat slobodnog vremena konzumenta, daleko izvan granica onoga što se tradicionalno definira kao igranje igara”, izjavio je u jednom od prvih intervjua po stupanju na poziciju. Njegov mandat na čelu PlayStationa ostat će zapamćen upravo po tome, na ekspanziju izvan granica plastičnog kućišta.

  • Uslijed globalne pandemije i globalne krize uspješno je lansirao PS5, koji će kasnije uhvatiti najbrži tempo prodaje u povijesti gaming konzola.
  • Inače tradicionalno konzervativnog aktera gaming industrije otvorio je prema PC-u i mobilnim telefonima.
  • Realizirao je devet velikih preuzimanja, od kojih je najveće kupovina Bungieja za blizu 2 milijarde dolara, što će još neko vrijeme ostati najveća akvizicija u povijesti PlayStationa.
  • Vodio je lansiranje PlayStation VR-a 2, zasad relativno neusjpešnog hardvera
  • Proširio je PlayStation Plus
  • Uspješno je proširio brend na širu zabavnu industriju. The Last of Us je jedna od najuspješnijih serija svih vremena, Uncharted film ostvario je stotine milijuna dolara zarade, a danas gotovo da ni nema većeg IP-a koji nije u nekoj fazi filmske/TV produkcije.

Ne odveć omiljen, ali uspješan

Biti šefom PlayStationa danas nije ništa naročito drugačije od pozicije šefa neke države. Odgovarati desetinama milijunima strastvenih gamera gotovo pa je politički položaj, a Ryan je imao tu nesreću da mu je s druge strane, u zelenom taboru, stajao izrazito karizmatičan konkurent kojem se brižno gradi image jednog od nas. Ryan definitivno nije jedan od nas, nije gamer niti se trudio to neautentično prikazivati prema van. Prije svega biznismenu, možda najuspješnijem u povijesti PlayStationa, zapravo je to bila i najveća zamjerka – manjak dublje konekcije s igračima, pa sigurno neće ostati zapamćen kao jedan od najvoljenijih, poput, primjerice, Andrewa Housea.

Nakon više od 30 godina u kompaniji, Jim Ryan napustit će Sony krajem fiskalne godine, posljednjeg dana ožujka 2024. Već za nekoliko dana većinu njegovih obaveza kao prijelazni čelnik preuzet će Hiroki Totoki, drugi najviši Sonyjev rukovoditelj poslije Kenichira Yoshide, a tek kasnije će se dovesti nova odluka tko će PlayStation odvesti u izazovnu budućnost.

Povezano