Vijesti

Otkriven je plan naplate dijela Facebooka i Instagrama

Poput Elona Muska koji je slično uveo na Twitter, Facebook i Instagram će uskoro krenuti naplaćivati neke mogućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavili su to iz Mete, matične kompanije obje popularne društvene mreže. Pretplatnički servis Meta Verified uskoro će, prvo u Australiji i Novom Zelandu, korisnicima ponuditi verifikaciju s plavom kvačicom po cijeni od 12 dolara mjesečno (ili 15 ako pretplatu plaćate preko iPhonea zbog manipulativnih troškova). Facebook i Instagram pretplate tako će koštati ukupno najmanje 24 dolara, s time da se planira kombinacija koja bi u paketu spustila cijenu za određeni postotak.

Osim plave kvačice pored imena, korisnicima s pretplatom omogućit će se i prioritetni pristup korisničkoj podršci. Premda, neće svatko moći biti verificiran. Meta će od vas zatražiti uvid u osobnu iskaznicu kako biste dokazali identitet, što će vas, nadaju se u kompaniji, dodatno zaštititi od onih koji se lažno predstavljaju.

U srži ostaju besplatni

Poslije Australije i Novog Zelanda plaćanje će uvesti prvo u SAD-u, a kasnije ove godine i u ostatku svijeta. Oni koji već imaju plave kvačice pored imena, moći će ih još neko vrijeme koristiti bez dodatnog plaćanja. “Novi sistem verifikacije pomoći će kreatorima u usponu da povećaju svoju prisutnost i brže izgrade svoje pratiteljstvo”, poručuje vlasnik Metae Marc Zuckerberg.

Zuckerberg, koji ne odustaje od ideje poimanja svijeta u virtualnom tzv. Meta univerzumu, doveo je kompaniju u financijske poteškoće budući da uložene milijarde u taj projekt još uvijek ni u nekoj dalekoj perspektivi ne vraćaju novac. Mnogi ovaj prvi pokušaj naplaćivanja vide kao početnu točku izvlačenja kompanije iz problema, međutim, vodstvo Metae tvrdi kako će Facebook i Instagram u svojoj srži zauvijek ostati besplatni.

Povezano