Vijesti

Ovo je prva ozbiljna glasina za PS5 Pro. Veliki grafički skok i problematični CPU

Tanji PS5 izlazi kasnije ove jeseni i sve je to lijepo, ali igrače, a osobito dugogodišnje vlasnike PS5, najviše zanimaju Sonyjevi planovi u svezi međugeneracijskog hardverskog osvježenja. Glasine koje se povlače sad već neko vrijeme ukazuju na apsolutno postojanje tzv. Pro izvedbe, a sada stiže i prva baš konkretna glasina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazi od specijaliziranog Youtube kanala RedGamingTech koji kao i svi drugi živi od dramatiziranja i hiperbola, međutim, dajemo mu mrvicu kredibiliteta, najviše zbog toga što je očito dobro umrežen s AMD-om, pa su se neki njegovi izvještaji iz crvenog tabora pokazali istinitima.

RedGamingTech navodi isti ili sličan procesor na sada već zastarjeloj Zen 2 arhitekturi, s osam jezgri i podignutim taktom iznad 4Ghz, što djeluje razočaravajuće, a pogotovo kada pogledate što sprema za grafiku. Na GPU strani spominje se skok s RDNA-2 na RDNA 3 arhitekturu i gotovo pa dvostruki pomak u CU jedinicama s 36 na 60, što zvuči prilično impresivno.

CPU kao bottleneck

Slično je Sony napravio i s PS4 Pro, gdje je tek blago podignuo takt preslabog procesora, a udvostručio grafičku snagu. Na prošloj generaciji to je imalo smisla, međutim, ako je cilj podići Ray Tracing na razinu više, a jest, onda procesor djeluje kao bottleneck, osobito jer znamo da Ray Tracing prilično ovisi i o CPU kalkulacijama.

S druge strane, čak i ako je ovo istina, nije sve crno i bijelo te ima puno prostora za neka custom rješenja. Neki ukazuju i na Sonyjev patent iz prošle godine o kojem smo pisali ovdje i tzv. accelerated ray tracing, gdje se navode rješenja u vidu posebnih jezgri koje bi obrađivale isključivo Ray Tracing kalkukacije, slično kao što Nvidia već godinama radi na svojim grafičkim karticama.

Kako bilo, od PS5 Pro smo udaljeni najmanje godinu dana. Tom Henderson, koji je prvi objavio točne glasine za PS5 Slim, a koje su se u konačnici pokazale istinitima od slova do slova, u istim izvještajima navodio je PS5 Pro za kraj 2024. godine.

Povezano