Vijesti

Ovo je Windows 11: Pokretat će Android aplikacije, START se premješta na sredinu ekrana i još puno novosti

Nakon nekoliko mjeseci leakova Microsoft je konačno predstavio Windows 11, novu verziju najpopularnijeg operativnog sustava na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Start na sredini ekrana

Najveća promjena? Ima jako puno velikih promjena, ali nekako neupečatljivija je ona dizajnerska – start ikona se pomiče na sredinu ekrana.

Po prvi put nakon Windowsa 95 Start ikona dobit će novu poziciju. “To je ono što trebate, bliže vama, jednostavnije…”, objasnio je Panos Panay iz Microsofta. Start ikona će u centar povući i sve ostale kratice, slično poput Appleovog MacOS-a.

Pokretanje Android aplikacija

U pokušaju da postane više od operativnog sustava okruženog klasičnim limitacijama, Microsoft će podržavati instalaciju i korištenje nativnih Android aplikacija. Moći će ih se pronaći na Microsoft Storeu, slično kao što to radimo na PlayStoreu na mobilnim telefonima.

Microsoft je za ovu svrhu sklopio partnerstvo s Amazonom koji ima svoj vlastitu trgovinu Android aplikacija, a koja je ponudom manje-više identična Googleovom PlayStoreu. S druge strane, Intel Bridge tehnologija zaslužna je za tehničku izvedbu i emulaciju. Microsoft obećava identično iskustvo izvođenja aplikacija kao i na Androidu.

Sve je brže i jednostavnije

40% manje nadogradnje brže će se instalirati. Kako kažu, Windows 11 bit će brži nego ikada, što će utjecati na igre i sve moguće aplikacije. “I pretraživanje interneta bit će brže na svim browserima”, tvrde iz Microsofta.

Novost je odabir već predefiniranih rasporeda prozora. Jednim klikom odaberite kako ih želite rasporediti na ekranu. Ovu mogućnost Microsoft je nazvao Snap Layouts.

Snap Groups je još jedna nova kul mogućnost. Windowsi će zapamtiti raspored prozora unutar iste grupe programa. Primjerice, moći ćete zapamtiti layout usporedog korištenja Photoshopa i Lightrooma i uvijek mu se vratiti. Dosad kada biste u miks ubacili, primjerice, aplikaciju za čitanje emailova, raspored prozora bi se poremetio, a zatim smo gubili vrijeme na ponovno slaganje željenog rasporeda.

Kada smo kod jednostavnosti, Microsoft Teams u potpunosti će biti integriran u Windows 11 baš kao što je Face ID integriran u Appleov ekosustav. Jednim klikom moći ćemo se povezati sa svima u svijetu koji koriste Teamse. Teams se dosad, a ponajviše zahvaljujući pandemiji profilirao kao aplikacija za poslovne potrebe, a čini se da ga Microsoft želi prenamijeniti i za društvene svrhe.

Vraćaju se i Widgeti u obliku sličnom onom iz prethodnih verzija Windowsa. Prikazivat će vijesti, vremensku prognozu, raspored, kalendar, bilješke i sve ostalo što vas zanima, a interese će prepoznavati umjetna inteligencija (da se ne zavaravamo, pratit će nas kao Facebook, Google i ostali).

Gaming: Brži, povezaniji i bolji nego ikada

Sarah Bond iz Xboxa podijelila je viziju Microsofta za budućnost igranja, a koja leži u integraciji s Xboxom. S Xboxa na Windows 11 stiže automatski HDR, što znači da će življe i vjernije boje dobiti čak i prastare igre poput Doom 64 ili Age of Emipresa 2.

S Xboxa stiže i Direct Storage tehnologija što će omogućiti učitavanje igara brže nego ikada dosad. Direct Storage API gotovo kompletno umanjuje upotrebu CPU-a za ovu svrhu, pa će se učitavanje igara u potpunosti svesti na brzinu SSD-a ili klasičnog tvrdog tiska.

Ako ste očekivali da Game Pass neće biti integriran u Windows 11, grdno ste se prevarili. Da, integriran je i stotine igara svo vrijeme bit će vam tek na klik udaljene.

“Windows 11 bit će najbolji Windowsi za gamere ikada”, zaključili su dio prezentacije za gamere.

Kada izlaze i kako ih testirati?

Windowsi 11 u svojoj punoj izvedbi izlaze ove jeseni i doći će kao besplatna nadogradnja za sve korisnike desetke. A kada ćemo ih moći testirati? Već od idućeg tjedna bit će dostupan Insider Preview build. Potražite Windows Insider Program na svom PC-ju i, ako to želite, postanite insajder. Minimalni tehnički zahtjevi su tek 4 GB RAM-a, gigahercni procesor s 2 ili više jezgri i grafička kartica kompatibilna s DirectX 12.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano