Vijesti

Ovo su novi detalji o grafici u PS5 Pro

I dok još uvijek čekamo na službene detalje od Sonyja, nastavljaju curiti informacije o osvježenom ažuriranju PS5 konzole kodnog imena “Trinity”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove informacije ovog puta stižu od pouzdanog Digital Foundryja koji potvrđuje ranije navode o 30 WGP (radne jedinice, ranije 18) i 60 računskih jedinica (ranije 36) s dva Shader Enginea.

Kao maksimalnu frekvenciju GPU-a navodi se 2,35 GHz, što je više nego što se ranije nagađalo (2,23 na PS5). U teoriji dolazimo do 36,1 TFLOPS-a, međutim, zbog promjenjive frekvencije procesora, što je rješenje na kakvo se arhitekt Mark Cerny odlučio u ovoj generaciji konzola, maksimalni clock neće biti uvijek dostižan, pa specifikacije navode konzervativnijih 33,5 TFLOPS-a.

DF dodaje i skok L1 cache memorije sa 128KB na 256KB i L0 s 16KB na 32KB, što će grafičkom procesoru svakako omogućiti bolje izvođenje ray tracing operacija. Istovremeno, L2 cache ostaje na 4MB po radnoj jedinici.

PSSR kao PlayStationov DLSS

U nekom prijevodu, objašnjava Digital Foundry, rast teoretskih 67% u radnim jedinicama manifestira se u “samo” 45% boljim performansama, ali prava (r)evolucija nalazi se u PSSR upscaling rješenju koji će uparen sa strojnim učenjem raditi bitnu i najveću razliku.

Pritom je novost i ta da je Sony u međuvremenu developerima već izdanih igara ponudio lakši pristup mogućnostima PSSR-a, bez obaveza korištenja drugih novih sposobnosti i bez nekih velikih zahtjeva za modifikacijama, što će u praksi značiti znatno veću adopciju igara. Dakle, oni naslovi koji su se dosad mučili dosegnuti 60 FPS-a, na PS5 Pro to će dostizati s lakoćom.

Unatoč još uvijek izostanku službenih detalja, s obzirom na dinamiku dolazaka razvojnih jedinica developerima, novi PS5 Pro još uvijek se očekuje negdje do konca godine. Službeno razotkrivanje predviđa se na nekoj od velikih ljetnih prezentacija.

ffa anketa

Hoćete li kupiti novi PS5 Pro?

  • Da, zanima me odmah na izlasku 37%
  • Ne, sadašnji PS5 mi je dovoljan 36%
  • Da, ali nekada kasnije 20%
  • Ne, uopće me ne zanima PlayStation 7%
Hvala ti 🎉

Povezano