Vijesti

Ovo su prvi detalji o PS5 Pro konzoli. Trebala bi izaći u 2024

Već neko vrijeme priča se o navodnom postojanju Pro izvedbe PlayStation 5 konzole. Sada je o njoj po prvi put pisao pouzdani insajder Tom Henderson. Henderson ima već gomilu potvrđenih informacija iza sebe, a kada je u pitanju PlayStation, najveći leak mu je prijenosna konzola Q-Lite koja izlazi kasnije ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Insider Gamingu navodi kako Sony već održava okupljanja s developerima na kojima ih upoznava s hardverskim unaprijeđenjima, a razvojne jedinice poslat će im negdje krajem studenoga ove godine. Projekt kodnog imena Infinity bit će sposoban, navodno, čak i za izvođenje igara u performance modu u 8K rezoluciji, bez problema će gurati 4K igre u 60 FPS-a, a spominje se i veliko poboljšanje ray tracing sposobnosti.

Premda su informacije većinom bazičnog tipa, od konkretnog navodi se 30 WGP-a i 18000 mts-a, što nisu baš standardizirani pojmovi, ali pokušat ćemo donekle objasniti. U kontekstu AMD-a, koji razvija čipove za Xbox i PlayStation, 30 radnih procesora moglo bi značiti 60 računskih procesora (1 WGP = 2 CU), što je skoro dvostruko više od sadašnjih 36 (18 WGP) na PS5 (i 52 na XSX). Ugrubo prevedeno, PS5 Pro imat će dvostruko veću grafičku sposobnost.

Izlazak PS5 Pro konzole, piše Henderson, očekuje se negdje krajem iduće godine. Zanimljivo, u jednoj od posljednjih analiza, Digital Foundry je previdio kako će upravo negdje u to vrijeme početi izlaziti AAA naslovi koji više neće moći gurati igre u 60 FPS-a pri 4K rezolucijama, što bi značilo da je generacija dosegnula neku gornju granicu. Premda, budimo iskreni, tri godine nakon izlaska nemamo dojam da je uopće neki naslov pogurao aktualne konzole do granica njihovih mogućnosti.

Povezano