Vijesti

PC hardver sve je dostupniji, a cijene su u padu. Očekuje se značajniji pomak na bolje u drugoj polovici 2022.

I dok su prognoze dostupnosti novih konzola još uvijek pesimistične, barem u kontekstu ostatka godine, dostupnost i cijene PC komponenata okreću se blagoj pozitivi, a neke globalne naznake ukazuju na to će biti znatno bolje u drugoj polovici godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene grafičkih kartica tako su u blagom padu, prvenstveno zbog kraha kripto tržišta, ali i drugih faktora poput inflacije. Kako piše Tom’s Hardware, samo u svibnju cijene grafičkih kartica manje su za 15%, a budući da je posljednjih dana cijena Bitcoina izgubila dodatnih više od četvrtinu vrijednosti, prognoza cijena i dostupnosti kartica još je pozitivnija.

Optimistična druga polovica 2022.

2018. nakon usporedivog pada cijena kriptovaluta tržište je bilo prepuno kartica za relativno male novce, kako novih tako i rabljenih, stoga se, posebno ako krah kripta potraje, predviđa sličan scenarij za narednu polovicu 2022. Iako su cijene i dalje prenapuhane te one kod nas još uvijek nisu ni blizu preporučenima, pomak na bolje ipak je primjetan.

Ide na bolje i s memorijom. Kako je istražio TrendForce, DDR5 i DDR4 memorije doživjele su značajan pad potražnje, skladišta su puna, što je rezultiralo padom cijena do 8%, te se u narednih nekoliko mjeseci predviđa pad od još toliko.

ffa anketa

Planirate li u 2022. nadograditi svoj PC?

  • Ne 71%
  • Da 29%
Hvala ti 🎉

Tvrde i da će pad cijene DRAM-a povoljno utjecati i na mobilne telefone. “Predviđamo da će se cijene mobilnih telefona smanjiti, što će omogućiti kupovinu boljih uređaja po razumnijim cijenama”, zaključuju analitičari.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano