Vijesti

PlayStation 5 će se za ekologiju boriti nižom potrošnjom energije

U nizu nepotvrđenih ili polupotvrđenih informacija s kojima nas bombardiraju s raznih strana, evo i jedne potvrdne direktno iz Sonyja. Predsjednik Sony Interactive Entertainment divizije Jim Ryan, koji je direktno uključen u razvoj i planiranje strategije PlayStationa 5, ovih dana će svoje vrijeme provoditi sa svjetskim liderima na konferenciji Ujedinjenih Naroda za klimatske promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalno zatopljenje, emisije CO2, nerazgradiva plastika… to su izazovi s kojima se kao društvo trebamo boriti kako bismo svoj jedini planet sačuvali za buduće generacije. UN je tako pokrenuo Playing for the Planet inicijativu kojoj se prvo pridružio Sony, a koja ima za cilj povećati svijest gamera, ali i povezanih kompanija kako bi kao cjelina više sudjelovali u očuvanju planeta.

Proizvođači konzola i igara trebali bi se obvezati kako će svoje proizvodne procese nastaviti optimizirati u vidu trošenja što manje energije, ali kako će i proizvoditi štedljivije uređaje. Primjerice, serveri na kojima svakodnevno igramo online igre su veliki potrošači energije, istovremeno i zagađivači, pa će se industrija trebati pozabaviti s tim problemom, koristiti obnovljive izvore energije u većem obimu…

Rest mode na prvi dan PlayStationa 5

Ovim povodom Jim Ryan na PlayStation Blogu osvrnuo se i na PlayStation 5, novu generaciju hardvera kojeg razvijaju s ekologijom na umu, pa je potvrdio kako rade na načinima kako još više umanjiti potrošnju energije. Pa je potvrdio kako će PlayStation 5 u suspended načinu rada (rest mode) trošiti samo 0,5 wata! Veliki je to napredak od sadašnjih 10W na PlayStationu 4.

Iz Sonyja su procijenili kako su pametnim načinima razvoja PlayStationa 4 dosad uštedjeli količine emisije ugljika jednake emisiji jedne čitave države Danske kroz čitavu godinu.

Nadalje, iz Sonyja predviđaju da ako samo milijun gamera bude koristilo suspend funkciju na PlayStationu 5, da će se na svjetskoj razini postići ušteda električne energije jednak potrošnji godišnje energije čak 1000 prosječnih američkih kućanstava.

Dakle, možemo zaključiti kako će PS5 biti moćan i štedljiv, ali za razliku od PS4 će podržavati rest funkciju na dan izlaska.

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano