Vijesti

Sony briše stotine emisija s PSN-a. Čak i ako ste ih kupili, više ih ne možete gledati

U uvjetima korištenja većine digitalnih trgovina stoji kako kao kupac zapravo niste vlasnici digitalnog sadržaja kupite, odnosno bolje rečeno – platite. U pravnoj terminologiji sadržaj koji kupite zapravo iznajmljujete i s propašću neke platforme ostajete bez istog, međutim, ovaj put kod Sonyja veliki presedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Sony je hladno na svojim stranicama, skriveno među tonom legalnog sadržaja, poručio kupcima dokumentarnog sadržaja Discovery produkcije na PlayStation Storeu poručio kako od Nove godine on više neće biti dostupan. Sony nastavlja nabrajati preko tisuću sezona sadržaja Discoveryjevih dokumentaraca i reality emisija, a za sve krivi istjecanje licencnih aranžmana.

Korisnicima s ovih prostora to je manje ili više nebitno, budući da taj isti sadržaj kod nas nije bio dostupan, međutim, ovakav pristup zabrinjava. Osobito iz razloga što Sony istovremeno ne nudi mogućnost povrata novca ili neke druge kompenzacije.

Ništa nije naše

U prijevodu, sve što “kupite” na PSN-u je posudba do daljnjeg, sve dok se Store ne ugasi, sve dok ne istekne licenca ili vlasnik intelektualnih prava to ne odluči ukloniti iz nekog trećeg razloga.

Dok za videoigre Sony diktira pravila za intelektualna vlasništva, pa ih možete nastaviti preuzimati čak i ako ih izdavač ukloni iz prodaje, filmska i TV prava su komplicirana i postavlja se pitanje moralne, ali i pravne prirode – smije li Sony prodavati sadržaj za kojeg je svjestan da postoji ograničeno vrijeme trajanja? To se pitaju i brojni kupci istog, pa Sonyju ne gine još jedna masovna tužba.

Povezano