Vijesti

PlayStation dobio dva nova šefa i potvrdu novog smjera

Već preko mjesec dana PlayStation je poslovao bez čelne osobe. Odlaskom Jima Ryana vodeća pozicija ostala je upražnjena, što se moglo primijetiti u nekoliko navrata zakašnjelim ili nepromišljenim poslovnim potezima. Sada je odlučeno, PlayStation divizija razdvaja se na dva dijela koja će voditi dvije osobe.

Prvi je Studio Business Group pod kojim će biti poslovanje s igrama, IP-evima te s drugim medijima poput filma i serija. Izvršni direktor (CEO) bit će Hermen Hulst, suosnivač Guerilla studija te dosadašnji voditelj PlayStation Studiosa.

Drugi je Platform Business Group, odjel koji će pod svoje okrilje naslijediti tehnologiju, proizvode i servise, komercijalne odnose te odnose s third-party developerima. Dakle, ugrubo, više poslovna i tehnička strana. Vodit će ga u javnosti slabije prepoznat Hideaki Nishino, ali inače Sonyjev veteran i jedan od ključnih ljudi u razvoju i plasiranju PlayStationa 5 kao igraće konzole.

Novi smjer PlayStationa

Razdvajanje PlayStationa praktički na igre i konzole između redova može značiti jednu bitnu stvar. A to je otvaranje ka drugim platformama i poslovanje izvan okvira konzole. Tome u prilog ide i činjenica kako će oba nova čelnika odgovarati Hirokiu Totokiju, Sonyjevom financijskom direktoru koji takav pristup zagovara već neko vrijeme.

Naime, Totoki je u nekoliko navrata manje ili više suptilno davao do znanja kako je PlayStation zasitio konzolaško tržište. Koliko slobodnog prostora ima na PC-u pokazao je Helldivers 2, a potom je tu i mobilno tržište u kojem PlayStation gotovo pa ne sudjeluje.

Reakcija igrača i komentatora na internetu je pozitivna, obojica poručuju kako će nastaviti djelovati u smjeru svjetski prepoznatih proizvoda i vrhunske kvalitete, a što će novi dvojac izvršnih direktora donijeti u budućnosti pokazat će vrijeme.

Povezano